Volledig scherm
AZC Eindhoven. © Kees Martens

204 incidenten bij opvanglocatie asielzoekers Eindhoven (kaart)

EINDHOVEN – In de eerste helft van 2016 zijn er ruim 9100 incidenten gemeld bij 188 opvanglocaties voor asielzoekers in Nederland. Bij de opvanglocatie in Eindhoven gaat het om 204 incidenten. Hiermee is de opvanglocatie een van de uitschieters in de provincie Brabant als het gaat om meldingen van incidenten.

Van alle landelijke meldingen ging het ruim vijfduizend keer om relatief kleine incidenten, waarbij de huisregels werden overtreden. Ruim 1200 keer was sprake van fysieke agressie, zoals schoppen of slaan.

De meldingen, geregistreerd door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), werden maandag gepubliceerd naar aanleiding van een brief over incidenten op en rondom azc’s die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer stuurde. In die brief schreef Dijkhoff dat er tot en met juni van dit jaar 813 aangiften bij de politie binnenkwamen wegens incidenten op en rond azc's en noodopvanglocaties voor asielzoekers.

Andere locaties
Bij de opvanglocatie Oost West en Middelbeers werden er 26 incidenten gemeld, bij Veldhoven 20, bij Valkenswaard 4, bij Budel Cranendonck 178 en bij Budel Dorplein 36.