Volledig scherm
Hier aan de Vestdijk kunnen alleen studentenwoningen gebouwd worden als de snelheid van het verkeer teruggedrongen wordt naar 30 kilometer per uur.

30 kilometerzone op Vestdijk in Eindhoven

EINDHOVEN - De Vestdijk moet een 30 km-zone worden, in ieder geval ter hoogte van plan Schellen, de voormalige Ferrari-garage en beddenzaak. Om daar studentenwoningen te kunnen bouwen moet namelijk het verkeerslawaai teruggedrongen worden. Dat kan door de snelheid te verlagen én de gevels te isoleren.

Dat blijkt uit het bestemmingsplan voor het terrein tussen Vestdijk en Havenstraat dat sinds vrijdag ter inzage ligt.

Woningen
Dat nieuwe plan is nodig omdat het gebied in de huidige bestemming bedrijvigheid heeft. In januari maakten de gemeente Eindhoven en woningcorporatie Woonbedrijf het plan voor 56 studentenwoningen en 38 stadswoningen al bekend. Toen werd erbij gezegd dat er nog gestudeerd werd op extra maatregelen tegen geluidsoverlast.

Versmallen binnenring
In het bestemmingsplan 'anticipeert' de gemeente op de herinrichtingsplannen voor de Vestdijk die in de maak zijn. Een woordvoerder van het college verwacht dat het voorlopig ontwerp daarvoor na de zomer klaar is. Een van de belangrijkste discussiepunten in de voorbereiding is het versmallen van de binnenring. Onduidelijk blijft wat het effect op het bouwplan van Woonbedrijf is, mocht de gemeenteraad de 30 km-zone afwijzen.