Volledig scherm
© Bert Jansen

4 hoofdverdachten in Trefpunt-zaak blijven vastzitten

DEN BOSCH - De rechtbank lijkt het voorbeeld van de politie te volgen in de grote Trefpunt-zaak. Zoals de politie meer dan 50 verdachten verspreid over het land oppakte tijdens een actiedag, laat ook de rechtbank de betrokkenen tegelijk opdraven. Maandag was er weer zo’n mammoetzitting voor 11 verdachten.

De actiedag viel op 4 april. Twee jaar was het bedrijf Party King in Best afgeluisterd waar bij een kop koffie vraag en aanbod van de Brabantse harddrugshandel werden besproken. Ruim 50 van hen werden opgepakt en 21 bleven in voorarrest.

Drie maanden terug was de eerste proforma-zitting, waarop wordt bekeken of dat voorarrest moet voortduren. Dat was voor 15 man het geval, waaronder een doodzieke hoofdverdachte. Deze Tilburger komt, met zijn kompanen uit Best en Waalwijk, als eerste in het strafbankje. Zij waren volgens het OM de leidende figuren achter Party King, ze worden verdacht van criminele samenwerking, oftewel een bende. Daarnaast voorbereidingshandelingen voor het maken van drugs, witwassen, uitlokken van criminaliteit, er is een lab gevonden, een kilo cocaïne, vijftien kilo pillen en meer.

Vrijlating
Na deze 3 zijn 8 kleine vissen aan de beurt die ook in groepjes van 2 of 3 voorkomen. Slechts een van hen, een man uit Vessem, staat echt terecht (hij had onder andere 5 liter ghb thuis), de overigen zijn opnieuw pro forma. Verwacht wordt dat de advocaten nu vrijlating uit voorarrest zullen vragen, de onderzoeken moeten onderhand bijna afgerond zijn.

Drie maanden terug leek het alsof er meer knopen doorgehakt zouden worden maandag, vrijwel alle dossiers waren zo goed als klaar, behalve die van de hoofdverdachten. Het OM heeft verschillende officieren ingeschakeld en de grote Trefpuntvangst zo in behapbare zaken opgeknipt. De advocaten kregen vele ordners mee, plus elk een code waarmee ze op een speciale server delen van de in totaal vijfduizend uur aan afgeluisterde gesprekken kunnen nagaan.

Vonnissen
Inmiddels zijn ook al vonnissen gevallen: 10 verdachten kwamen 2 maanden geleden voor. Er werden flinke straffen geëist: van hoge werkstraffen tot 3 jaar cel. De rechtbank was iets minder streng, maar stuurde er 2 wel voor 1 en 2 twee jaar de gevangenis in.