Volledig scherm
Eindhoven telt nu ruim 223.000 inwoners, dat is te weinig om de ambities van de Brainport- regio waar te maken. Foto René Manders/fotomeulenhof

4 miljoen euro voor binnenstad Eindhoven

EINDHOVEN - Acht ton per jaar, 4 miljoen euro over vijf jaar, dat geld kunnen ondernemers bijschrijven in een fonds voor de binnenstad van Eindhoven. Het geld is bedoeld om evenementen te organiseren en het centrum verder aan te kleden. 

Eindhoven is er als eerste grote stad in Nederland in geslaagd een ruime meerderheid van 75 procent van de winkeliers, horecabazen en eigenaren van het vastgoed in te laten stemmen met deze Bedrijveninvesteringszone (BIZ).

Uniek
Voorzitter Carel Jan Schut van de Stichting Ondernemersfonds Eindhovens Centrum toonde zich in Café Queen aan de Markt dan ook uitermate tevreden met de uitslag van de wettelijk vereiste stemming. "Dit is nu de grootste BIZ in Nederland, waar bovendien ondernemers en vastgoedeigenaren in samenwerken. Een voorbeeld voor Nederland", aldus Schut. Hij dankte dan ook alle betrokkenen voor de noeste arbeid.

Dat het is gelukt, is volgens wethouder Jakob Wedemeijer 'uniek'. Hij kwam de uitslag – tot stand gekomen onder notaristoezicht – bekendmaken. "Dit is uniek. Niet alleen qua omvang, maar ook dat we de vastgoedeigenaren, groot en klein mee hebben gekregen. Die hebben we nodig om de binnenstad aan te kunnen pakken."

Opbrengst
Wedemeijer heeft al een voorstel klaarliggen voor de gemeenteraad. Daarin staat precies hoeveel pandeigenaren en gebruikers gaan betalen aan opslag op de onroerendgoedbelasting. De verwachte opbrengst, zo'n acht ton per jaar, vijf jaar lang, is het dubbele van wat nu binnengehaald wordt aan reclamebelasting. Dat fonds vervalt dan straks.

Wat er precies met het geld gaat gebeuren, is nog niet bekend, aldus Schut. Hij wil nu het overleg met alle partijen starten.

Meer zaterdag in het Eindhovens Dagblad of via de digitale krant

Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl
Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl
Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl