Volledig scherm
Patrick Fraser (l) en Marc Schutte

40 supertalenten in Eindhoven voor Brainport Summerschool

EINDHOVEN - 10 Nederlandse en 30 buitenlandse bollebozen zijn zaterdagmiddag in Eindhoven aangekomen voor de Brainport Summerschool. De jongeren van tussen de 15 en 18 jaar krijgen een week lang les van professoren van de TU/e en ze gaan op bezoek bij high tech-bedrijven in de regio.

Vrijdag is de afsluiting in het Heerbeeck-college in Best.

De 40 jongeren zijn gekozen na een strenge selectie op hun cijfers maar ook hun motivatie. De 10 Nederlandse kids komen van de 8 scholen in de regio waar Brainport mee samenwerkt. Brainport wil de jongeren (ongeveer even veel jongens als meisjes) laten ruiken aan hun toekomst in de wetenschap. Daar zit ook een deel eigenbelang bij: de regio hoopt de jongeren te interesseren voor een studie en leven in Eindhoven door ze 'de ervaring van hun leven' te bieden.

Zij zijn dan de zo broodnodige hoogopgeleide medewerkers waar de high tech-industrie behoefte aan heeft. Behalve het werk komt er dus ook ontspanning bij kijken. Zo is er zondagmorgen een zeskamp en zondagmiddag een quiz. Maar werk gaat voor het plezier, zeggen alle deelnemers. De Canadese scholier Patrick Fraser (17) formuleert het zo: "wat voor veel mensen als werk is, is entertainment voor mij. "

Volledig scherm
Alle deelnemers kregen een goodybag met onder meer een shirt van Brainport Summerschool. Ze verblijven in het Blue Collar Hotel op Strijp-S.