Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen gezien vanaf het spoor bij NS-station Strijp-S. Op de voorgrond de Achtseweg-Zuid, links het Klokgebouw op Strijp-S. © Tom Valstar/Fotomeulenhof

Aangifte om groen Gloeilampplantsoen in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Eindhovense Trefpunt Groen heeft aangifte gedaan van de vernieling van flora en fauna in het Gloeilampplantsoen door eigenaar Atom Zhou.

Volgens Joop van Hout van het Trefpunt is er sprake van 'grote schade aan het ecosysteem'. De aangifte is gedaan bij de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemers.

Werkzaamheden
Afgelopen maandag legde de gemeente werkzaamheden aan het Gloeilampplantsoen stil. In opdracht van de Haagse projectontwikkelaar Zhou was de aannemer bezig met het 'schonen' van onkruid van het plantsoen nabij station Strijp-S.

Volgens het gealarmeerde Trefpunt was er voor die actie ontheffing nodig, evenals een rapportage over de eventuele aanwezigheid van zeldzame planten en dieren. Beide ontbraken, en dat was voor de gemeente reden om in te grijpen.

Bovendien bleek dat er bij het schonen gebruik werd gemaakt van zwaar materiaal, waardoor boomwortels en ondergrond beschadigd zijn geraakt.

Zeldzame vogels
"Dit kan echt niet", moppert Van Hout een dag na de actie "Dit plantsoen is decennia lang onaangetast gebleven. Er zitten daar zeldzame vogels en vleermuizen. Er is zelfs een steenmarter aangetroffen: dood weliswaar, maar toch. Dit fraaie stukje natuur mag niet zomaar vernield worden."

Een woordvoerder van de RVO kon  nog niet reageren op de aangifte van het Eindhovense Trefpunt. Normaliter laat deze rijksdienst inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek verrichten.

Mochten die tot de conclusie komen dat de regels zijn overtreden dan kan er een boete worden uitgeschreven. Afhankelijk van de schade kan die boete flink in de papieren lopen.