Volledig scherm
Wethouder Staf Depla in gesprek met operationeel manager Nancy Willems van Gascogne. Hij presenteerde de arbeidsmarktcijfers donderdag in het kantoor van Gascogne, dat voor de gemeente het nieuwe werkgelegenheidsproject Gascogne Thuis uitvoert. © Foto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Aantal mensen in de bijstand stijgt; Werkproject Gascogne wel succesvol

EINDHOVEN - De groep Eindhovenaren die een bijstandsuitkering nodig heeft blijft groeien, van 6.502 per 1 januari tot 6.867 per 1 juli. Net als vorig jaar valt de uitstroom ook nu weer tegen.

Wethouder Staf Depla (PvdA) verwacht dat het doel dat hij zich eerder stelde niet wordt gehaald: het aantal Eindhovenaren dat uit de bijstand naar werk doorstroomt komt eind dit jaar niet uit op 1200, maar op circa 800. Dat maakte hij donderdagmiddag bekend.

Goed nieuws had Depla ook: het door hem geïnitieerde werkgelegenheidsproject bij schoonmaakbedrijf Gascogne slaat aan. Het bedrijf heeft al 145 particuliere klanten geworven. Via Gascogne Thuis kunnen Eindhovenaren een 'witte' werkster krijgen tegen een – dankzij gemeentelijke subsidie – relatief laag tarief van 12,50 euro per uur. Inmiddels zijn 40 Eindhovense vrouwen met een uitkering gemiddeld 12 tot 18 uur per week aan de slag via Gascogne Thuis.

De meeste vrouwen zijn alleenstaande moeders en laag opgeleid. Ze werken parttime, ze verdienen niet genoeg geld om echt uit de bijstand te komen. Voor de gemeente betekent het wel dat ze alleen nog een aanvullende uitkering hoeft uit te betalen. "Maar heel veel mensen willen graag voor zichzelf zorgen", zegt Depla. "De deelnemers zijn trots dat hun kinderen zien dat zij werken, dat ze in ieder geval deels in hun eigen onderhoud voorzien. En dit kan een eerste opstap zijn naar ander werk."