Volledig scherm
Schade aan kassen in Someren. © Bert Jansen

Actie moet miljoen euro opleveren voor getroffen boeren hagelstorm

EINDHOVEN - Een miljoen euro hoopt Caroline van der Plas uit Deventer op te halen voor alle boeren en tuinders in het zuiden van het land die schade hebben geleden door de regen en hagel van vorige week.

De initiatiefneemster van @Boerburgertweet - waar iedere week een andere boer op Twitter over het vak vertelt - en woordvoerster van de varkenshoudersvakbond NVV doet op eigen titel met name een beroep op de boeren in de rest van het land. 

Spontane actie
Met de actie Geen oogst is wél een ramp wil ze meer doen dan alleen klagen over het gebrek aan hulp van de overheid. "We zijn als agrarische sector heel sterk. Ik vind dat je solidair moet zijn. Al is het maar een euro. Laat zien dat je iets doet, in plaats van alleen vanaf de zijlijn roepen." Het zit Van der Plas dwars dat Nederland wel met hulp en geld over de brug komt als het rampen in andere delen van de wereld betreft, maar dat de eigen boeren en tuinders het 'zelf maar moeten uitzoeken'.

Vrijdag werd duidelijk dat er wel werktijdverkorting voor boeren in het rampgebied komt. Volgens het kabinet is er sprake van een 'buitengewone omstandigheid die niet tot het normale ondernemersrisico gerekend kan worden'.

Wat er met het ingezamelde geld gebeurt, weet ze nog niet. "Het was een spontane actie. Het meest logische lijkt mij dat het bij de ZLTO terecht komt. Maar daar moet ik nog over nadenken."

Op de website dreamordonate.nl kunnen mensen terecht om te doneren.

Volledig scherm
ANP
Volledig scherm
noodweer in zuidoost Brabant heeft weer veel akkers en weilanden onder water gezet op donderdagavond © ben saanen