Adembenemende hommage aan horrorgenre in Parktheater Eindhoven

EINDHOVEN - 'Horror' van de Zweeds-Nederlandse Jakop Ahlbom (1971) is een van de theaterhoogtepunten van vorig jaar. Donderdag is het spektakel nog een keer te zien in het Parktheater in Eindhoven. Mensen die door wanden en banken verdwijnen, een legertje zombies dat uit een badkuip komt, zwart-wittelevisies die plots aanschieten, een 'Hans Klokje' met een tafel.

Scène uit het soms surrealistische spektakel 'Horror' .
Volledig scherm
Scène uit het soms surrealistische spektakel 'Horror' .

Bij 'Horror' van de Zweeds-Nederlandse Jakop Ahlbom (1971) val je van de ene verbazing in de andere, mede door special effects die je in het theater maar zelden ziet.

In een oud huis - jaren zestig - waart de geest van een verdwenen jonge vrouw rond. Voor de lugubere sfeer: denk aan films als 'Rosemary's Baby' en Kubricks 'The Shining', maar dan in een even eigenzinnige als inventieve mix van theater, dans, film, illusionisme en muziek: van kerkorgels en speeldoosje tot glamrock en industrial.

De echte horror begint met een afgehakte hand - zie 'The Addams Family' - die een eigen bloederig leven gaat leiden. En dan wordt het soms echt scary, al is de relativerende humor hier nooit ver weg.

Dat hier bijna anderhalf uur lang slechts één woord wordt gezegd, valt geen moment op.

Horror, donderdag 4 februari, 20.30u, Parktheater Eindhoven.