Volledig scherm
© ANP

Adjudant vliegbasis Eindhoven 'fraudeerde zelf'

EINDHOVEN - De melder van misstanden op vliegbasis Eindhoven, blijkt zelf door zijn commandant te zijn aangepakt voor financiële fraude. Hij zou in strijd met de regels hebben gedeclareerd.

De voormalige commandant van de vliegbasis Johan van Soest heeft aangifte gedaan bij de Marechaussee toen de fraude van de adjudant aan het licht kwam, maakte de advocaat Michael Ruperti van de commandant bekend. Ook is de adjudant direct daarna voorgedragen voor ontslag en is hij sindsdien geschorst, aldus Ruperti.

Dinsdag bracht Defensie naar buiten dat er een onderzoek is gestart naar misstanden op de vliegbasis Eindhoven. Het zou gaan om omstreden declaraties, alcoholmisbruik bij vliegers en zelfs het inzetten van een defensietoestel voor privétripjes.

Wantoestanden
De wantoestanden zouden zijn gebeurd in de tijd dat de inmiddels vertrokken commandant Johan van Soest er de leiding had. Hij mag van Defensie inhoudelijk niet reageren zolang het onderzoek loopt. Maar advocaat Ruperti van Van Soest vindt het onterecht dat de commandant nu wordt verweten dat hij nalatig zou zijn. ,,Hij heeft juist aan zijn verplichting voldaan door op te treden tegen deze betreffende medewerker.''

Ruperti vindt het curieus dat het nieuws over de misstanden naar buiten kwam, juist op de dag dat er een zitting was over het ontslag van betreffende medewerker.

Advocaat Skip Springer van de adjudant bevestigt dat het aangezegde ontslag te maken heeft met declaratiegedrag maar betwist dat zijn cliënt in strijd met de regels heeft gehandeld. ,,Die verdachtmaking baseert op drijfzand en is volgens ons geen terechte reden voor een schorsing, laat staan voor ontslag.''

Volledig scherm
© ANP