Volledig scherm
© Kees Martens

Adviescommissie: 'Brainport regio Eindhoven verdient meer geld vanuit het Rijk'

EINDHOVEN - De jarenlange roep vanuit de regio Eindhoven om erkenning van het nationale belang van de Brainport regio, heeft eindelijk concreet succes. 

In een advies van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) stelt deze dat de 'mainports' haven Rotterdam en luchthaven Schiphol geen bovengemiddeld aandeel meer hebben in de economische groei. Brainport regio Eindhoven en Amsterdam Internet Exchange (internetbedrijven AIE) hebben dat wel en moeten die erkenning krijgen, vindt de RLI. Erkenning in de vorm van onder meer extra investeringen vanuit het Rijk, om precies te zijn.

Van Gijzel
Brainportvoorzitter en burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel ziet het rapport niet zozeer als een bekroning van het lobbywerk vanuit de regio. "Het is een weerspiegeling van onze economische kracht die eerder niet altijd werd gezien. Concreet moet dat betekenen dat er extra rijksgeld wordt geïnvesteerd. We overleggen met het kabinet hoe we de voorzieningen hier kunnen versterken. Dan denk je natuurlijk aan infrastructuur. Maar ook aan zachte voorzieningen, zoals de ijsbaan en het zwembad. Of een designinstituut, een technologiemuseum of een Engelstalig theater."

Lees het hele artikel dinsdag in het ED, of via de digitale krant.