Volledig scherm
© Thinkstock

Aflossen, beleggen, uitgeven of bewaren in een oude sok? Wat te doen met de spaarcenten?

EINDHOVEN - In 2008 woedt nog een spaarrente-oorlog. De banken staan te springen om ons geld en bieden 5 procent rente. Hoe anders is dat nu met een spaarrente van krap 0,5 procent. Wat te doen?

Gaan we ons spaargeld in een oude sok op zolder bewaren, of liever in het matras? Door de historisch lage spaarrente, bij grootbanken gemiddeld 0,5 procent per jaar, is de zoektocht naar alternatieven populair.

Verdere verlaging
Het blijft koffiedik kijken, maar een verdere verlaging van de rente lijkt waarschijnlijker dan een verhoging. Gaan we Duitsland met een spaarrente van nog maar 0,05 procent achterna? Gespeculeerd wordt al over een negatieve rente: betalen om geld bij de bank te stallen.

Of de spaarrente verder wordt verlaagd, weet niemand. Dat geldt ook voor een woordvoerder van Rabobank: "Hoewel een negatieve spaarrente niet aan de orde is, kunnen we dat nooit uitsluiten." Een vergelijkbare reactie komt van ING.

ECB-rente
Dat de spaarrentes zo laag staan, komt door het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank. Die ECB-rente staat ook historisch laag, op nul procent. Daardoor hoeven banken geen rente te betalen over geld dat zij lenen van de centrale bank. Dat maakt weer dat banken het geld van spaarders minder hard nodig hebben. Dus hebben ze daar minder rente voor over.

De lage spaarrente is een geliefd onderwerp op feestjes. In plaats van het spaargeld op een spaarrekening laten staan, zijn er meerdere opties. Aflossen, schenken, beleggen of sparen in het buitenland. Je geld laten rollen kan natuurlijk ook.

Lees zaterdag meer in het ED over de mogelijkheden met je spaargeld, of via de digitale krant.