Volledig scherm
© Bert Jansen

Agent die man doodschoot in Eindhoven wordt niet vervolgd, politie handelde uit noodweer (poll)

EINDHOVEN - De politieagent die op 12 maart van dit jaar een 41-jarige man uit Oss in de Wassenaarstraat in Eindhoven neerschoot, zal niet worden vervolgd. De man overleed vier dagen later, in het ziekenhuis. Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat de agent uit noodweer heeft gehandeld. 

Onder meer zijn videobeelden van bewakingscamera's en van omstanders bekeken. De politie ging ter plaatse na een melding van huiselijk geweld. De man liep op straat, met een fles wijn en mogelijk een scherp voorwerp in zijn hand. De politie wilde de man aanhouden en riep naar hem dat hij zijn 'wapen' moest laten vallen. De man verzette zich hevig en liet zich volgens het OM niet weerhouden door pepperspray en wapenstok.

Agente bedreigd
Hij werd tegen zijn hoofd geschopt, maar ook daarna bleef hij zich verzetten. De verdachte sloeg een vrouwelijke agente vol in het gezicht, waardoor zij op straat neerviel. Haar collega trok zijn dienstwapen en riep naar de man, maar deze reageerde niet. Vervolgens heeft de agent twee keer gericht op het bovenlijf van de man geschoten.

Volgens het OM werd de vrouwelijke agente met de dood bedreigd doordat de man bij haar stond en slaande bewegingen maakte. De politie vermoedde op dat moment nog dat hij een scherp voorwerp bij zich had. Dit bleek later niet het geval te zijn.

Gerechtshof
Mark Nillesen, advocaat van de nabestaanden van Rupert L., laat weten dat de familie via een artikel 12-procedure een klacht zal indienen bij het Gerechtshof. "De uitleg die het OM heeft gegeven over de toedracht is allerminst bevredigend; de zorgen zijn bij de nabestaanden niet weggenomen", zegt Nillesen. Zij willen inzage in het onderzoeksdossier. 

Volledig scherm
© Bert Jansen