Volledig scherm
© Stock

Alarmbellen blijven stil na rapportage leukemie rond Mol (kaart)

EINDHOVEN - Rond de kerncentrale in Mol komt bij kinderen meer leukemie voor dan gemiddeld in België. Maar volgens experts gaat het om kleine getallen. En bij de grens houdt het verhoogde risico op.

Toos en Jef Koolen van de Kapelweg in Bergeijk halen hun schouders op. „De zus van Jef en onze zwager woonden vlakbij Mol”, zegt Toos Koolen. Ze zijn alle twee aan leukemie overleden. „Twintig jaar geleden werden ze behandeld in het ziekenhuis van Leuven”, vertelt mevrouw Koolen. „Daar wisten ze al te vertellen dat er in de buurt van Mol meer leukemie voorkomt.”

Ze kijken dan ook niet op van het nieuws dat in de directe omgeving van kerncentrale meer kinderen dan gemiddeld in België leukemie zouden hebben gekregen. Uit een onlangs gepubliceerd artikel in het European Journal of Cancer Protection blijkt dat acute leukemie bij kinderen tot 14 jaar in de omgeving van de nucleaire installatie tot drie keer zo vaak voorkomt dan normaal. Het onderzoek is gebaseerd op leukemie-gevallen tussen 2002 en 2008.

Het Vlaamse dagblad De Morgen pakte maandag uit met het onderzoek, dat overigens enkele jaren op de plank heeft gelegen. Het nieuws leidde tot beroering bij de zuiderburen.

Onder kinderen uit een cirkel van vijf kilometer rond de kerncentrale komt de bloedziekte het vaakst voor; tot drie keer zoveel als gemiddeld in België. In de genoemde periode van zes jaar gaat het in het totaal om vijf kinderen. In een straal van vijftien kilometer werden vijftien gevallen geteld. Uit het onderzoek blijkt dat binnen een cirkel van twintig kilometer het gemiddelde aantal leukemiegevallen bij kinderen met 1,09 procent, oftewel slechts licht verhoogd is. Onder meer de kernen van Bladel, Reusel en Luyksgestel liggen binnen die cirkel.

Geen onrust
Verschillende Vlaamse en Nederlandse experts roepen de pers op geen ‘onnodige onrust’ onder de bevolking te veroorzaken. Zo is volgens een woordvoerster van KWF Kankerbestrijding voorzichtigheid op zijn plaats. „Het gaat om zulke kleine aantallen.” Een van de onderzoekers wijst in het Vlaamse dagblad De Morgen ook op deze nuance. „Een verdubbeling of verdriedubbeling heb je dan al snel”, zegt hij.

Onderzoek
Aan de Nederlandse kant van de grens hebben de burgemeesters van Reusel-De-Mierden, Eersel en Bergeijk even overlegd voordat ze een gezamenlijke verklaring uitgaven. Ze vinden het Belgische bericht ‘een te magere basis’ om uitspraken te doen, maar hebben de GGD Oost-Brabant wel gevraagd om nader onderzoek te doen.