Volledig scherm
© Bert Jansen/fotomeulenhof

Analyse - Inwoners Eindhoven nadrukkelijk betrokken bij nieuwe plannen Tongelreep

EINDHOVEN/ANALYSE - Adel verplicht. Of beter gezegd: belofte maakt schuld. De Eindhovenaren mogen nu meepraten over hoe het nieuwe zwembad bij de Tongelreep er uit moet komen te zien. En dat betekent dat het nieuwe bad straks ook zal moeten voldoen aan de wensen die de afgelopen dagen op tafel gelegd zijn.

Natuurlijk zal er daarbij uitgegaan worden van de grootste gemene deler, en zullen niet alle wensen vervuld kunnen worden. Maar dat het een bad voor en van de Eindhovenaren moet worden staat als een paal boven water. De afgelopen dagen is zwemmers, zwemverenigingen, omwonenden en personeelsleden naar hun mening gevraagd: aan welke voorwaarden, eisen en wensen moet het bad voldoen.

Randvoorwaarden
De randvoorwaarden daarbij zijn duidelijk: een terugkeer naar het vorige maand gesloten golfslagbad - het waterpretpark - is van de baan en het nieuwe bad zal sober en efficiënt worden.

Niettemin zal het bad zowel de baantjeszwemmers moeten bedienen als de ouders die een middagje met hun kroost in of aan de rand van het water willen zitten. Ook de ouderen moeten er terechtkunnen, in een lekker warm bad bovendien - net als (meervoudig) gehandicapte kinderen. En net als de jeugd voor wie een middagje zwemmen vooral een sociaal gebeuren is.

Terugblik
Even kort terug in de tijd. Begin april daalde er in de Eindhovense gemeenteraad een golf van kritiek neer op plan van het college van B en W om het golfslagbad te sluiten: er was onvoldoende gecommuniceerd met de zwemmers en de zwemclubs. Bovendien zou de Tongelreep door een verbouwing een jaar dicht zijn, en was helemaal niet in beeld gebracht wat daarvan de consequenties waren voor zwemmend Eindhoven.

Dat debat betekende de ondergang van sportwethouder Bianca van Kaathoven (SP). Haar opvolger Jakob Wedemeijer betrekt de zwemmers nu nadrukkelijk wel bij de plannenmakerij.

Na deze eerste, inventariserende gespreksronde komt hij in november terug met een plan waarin in beeld is gebracht welke keuzes er gemaakt kunnen worden, en welke prijskaartjes daar aanhangen.

14,4 miljoen
Voor de bouw van het nieuwe bad heeft het Eindhovense gemeentebestuur 14,4 miljoen euro opzij gezet. Uitgangspunt daarbij is dat een kaartje straks 6 euro kost, net als in het Ir. Ottenbad.

Of dat genoeg is om te voldoen aan de wensen van de zwemmers is nog de vraag. De verwachting dat met die wensen terdege rekening wordt gehouden is nu wel gewekt.

En belofte maakt schuld. Oftewel: adel verplicht.