Volledig scherm
© Thinkstock

Arbeidspool voor boventallige ambtenaren gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - Zo'n 70 boventallig verklaarde Eindhovense gemeenteambtenaren zitten nog thuis. Als ze niet voor 1 januari aanstaande aan een baan geholpen worden, komen ze in de ww.

"Als we niet oppassen wordt dat straks een flinke kostenpost voor de gemeente", zegt José Ratelband, voorzitter van de werknemersdelegatie in het Georganiseerd Overleg (GO) van de gemeente Eindhoven.

Arbeidspool
In het GO is er daarom over gesproken te komen tot een soort van arbeidspool voor die boventalligen. "Het mes snijdt dan aan 2 kanten", vindt Ratelband. "De betreffende mensen zijn weer aan het werk. En de gemeente krijgt de beschikking over een club ervaren mensen die ze, als dat nodig is, op projectbasis kan inzetten."

Werkloosheidsuitkering
De 70 ambtenaren maken deel uit van een groep van 400 ambtenaren die in 2012, bij een grote ambtelijke reorganisatie in Eindhoven boventallig werden verklaard. Het leeuwendeel van die groep is inmiddels in een ander functie bij de gemeente zelf of elders aan het werk. Een niet onaanzienlijk deel van hen is nu, 4 jaar later, met pensioen. "Maar met de mensen die nu over zijn, moeten we ook iets. Zeker nu de datum van 1 januari steeds dichter bij komt. De werkloosheidsuitkering van deze groep mensen moet namelijk door de gemeente zelf betaald worden", aldus Ratelband.

Overigens heeft een aantal boventalligen de gang naar de rechter gemaakt, omdat zij het er niet mee eens waren dat ze boventallig werden verklaard. Om hoeveel mensen het gaat, wil het gemeentebestuur uit privacy-overwegingen niet zeggen.