Volledig scherm
© Bert Jansen

ASML boekt vooruitgang met EUV

VELDHOVEN - ASML is erin geslaagd om, ook bij klanten, de EUV-technologie beter te laten presteren. Dat heeft productmarketeer Mike Lercel dinsdag op de vakbeurs Semicon West verteld.

In het Amerikaanse San Franscisco delen halfgeleiderbedrijven deze dagen belangrijke informatie. Zo ook ASML.

EUV
De nieuwste generatie chipmachines van de multinational uit Veldhoven zijn met EUV, extreem ultraviolet licht, uitgerust. Daarmee kunnen kleinere details op chips het aantal functies nog groter maken. De EUV-technologie is van levensbelang voor ASML.

Een van de doelen die ASML zichzelf voor 2016 heeft opgelegd, is het verhogen van de stabiliteit van de systemen, naar een beschikbaarheid van 80 procent. Dat betekent dat een chipmachine in 80 procent van de tijd moet kunnen draaien. In het tweede kwartaal zijn 5 machines bij klanten over een periode van 4 weken hierin geslaagd. Eén machine heeft een beschikbaarheid van 89 procent vertoond.

1.500 chipshijven
Wat productiviteit aangaat, nadert ASML de eigen target van 1.500 chipschijven, met ieder honderden chips, per dag. Dit aantal is voldoende voor chipfabrikanten om over te schakelen van een proef- en testfase naar de werkelijke productie van chips met EUV-technologie.

In het tweede kwartaal heeft ASML's nieuwste EUV-machine bij een klant een record bereikt van 1.200 chipschijven op een dag. Bij ASML in Veldhoven, in een ideale kraamkamer, is onlangs op een dag gepiekt naar 1.488 schijven. Eerder waren 1.360 chipschijven per dag het maximum.

De prognose van het aantal te verschepen chipmachines door ASML naar klanten ligt voor dit jaar op zes tot zeven.

Lees woensdag meer in het ED of via de e-paper.