Volledig scherm
ASML Experience Center. © Bart van Overbeeke

ASML opent Experience Center op campus

VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML opent woensdag 21 september een Experience Center waar, op uitnodiging, ervaren kan worden wat het concern nou eigenlijk doet. Het ED neemt alvast een kijkje. ASML blijft rondleidingen geven door de cleanrooms in de fabriek, maar heeft daar liever niet jan en alleman over de vloer. Met het Experience Center krijgt het bedrijf een alternatief.

In de 500 vierkante meter tellende ruimte krijgen scholieren, studenten, leveranciers en klanten via een wandeling langs interactieve schermen, 3d-projecties en fysieke machine-onderdelen het besef mee dat zonder microchips met miljoenen componenten er geen mobieltjes en computers zouden bestaan. En de machines die deze steeds snellere, kleinere en goedkopere chips maken, zijn van ASML-makelij.

Dit jaar heeft ASML 1.000 scholieren op bezoek gehad. In het nieuwe center kunnen achtste groepers zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het ontleden van een mobieltje. Ook kersverse ASML'ers krijgen in het nieuwe onderkomen in hapklare brokken voorgeschoteld wat hun nieuwe werkgever doet en, in de bibliotheek, heeft gedaan. Met een interactief wandscherm hoopt ASML dat zij zich sneller thuisvoelen door gelijkgestemden te vinden.

De bijna op ware grootte geprojecteerde EUV3350-machine vormt het paradepaardje van het Experience Center. Met 3D-bril zie je hoe onderdelen uit het technologische hoogstandje worden gehaald en vervolgens wordt hun functie uitgelegd.

Lees vrijdag alles over dit onderwerp in het ED of via de e-paper.