Volledig scherm

Atelier NL is nu eigenaar van oud kerkje in Eindhoven

EINDHOVEN - Hun crowdfundingsactie heeft gewerkt: de ontwerpsters van Atelier NL, Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk, zijn sinds dindsdagmiddag officieel eigenaar van het voormalig kerkje van het Apostolisch Genootschap aan de Bergmannstraat in Gestel.

Het kerkje was eigendom van woningcorporatie Woonbedrijf, maar sinds 2007 al in gebruik door de ontwerpsters.

Vorig jaar kondigde Woonbedrijf aan het gebouw te willen verkopen. Even dreigde de groep eruit te worden gezet. Maar zo heet werd de soep uiteindelijk niet gegeten. Zestigduizend euro eigen geld was nodig om een hypotheek te krijgen om het gebouw à 340.000 euro aan te kunnen kopen. Met diverse acties haalden Van Ryswyck en Sterk dat bedrag binnen.

Steun
Onder meer werden tijdens de Dutch Design Week drieduizend zelfgebakken tegels verkocht. "De kelder lag vol met door ons verzamelde klei uit heel het land. Daarvan maken we serviesgoed; elke plek heeft zijn eigen kleur klei. We besloten om van de klei nieuw geld te maken", vertelt Van Ryswyck.

De tegels werden verkocht à 35 euro per stuk. Verder kreeg Atelier NL ook financiële steun voor zijn plan van de Stichting Doen en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur. De laatste gaatjes werden gestopt met de opbrengst van een veiling van door de ontwerpers gemaakte prototypen.

Volgens Van Ryswyck hebben de gebruikers van de kerk, onder wie twee fotografen, veel steun en sympathie van buurtbewoners gekregen. Samen met hen werd gisteravond een feestje gevierd. Van Ryswyck: "Dit is zo mooi, bijna niet te geloven!"