Volledig scherm

Attero stuurt gemeenten weer miljoenenrekening

EINDHOVEN - Brabantse gemeenten hebben weer een rekening gekregen voor te weinig geleverd afval van afvalverwerker Attero. Om hoeveel geld het gaat wil het bedrijf niet zeggen.

Op basis van eerder genoemde bedragen zou het om 6 miljoen euro kunnen gaan. In april wonnen de Brabantse gemeenten en regio's een juridische procedure tegen Attero. De afvalverwerker had een rekening van zo'n 12,5 miljoen euro neergelegd over de jaren 2011-2014. De gemeenten hadden zich niet gehouden aan de afspraken over het te leveren restafval uit grijze bakken.

Door het steeds beter scheiden van herbruikbare delen, komt er minder in de afvalovens van Attero terecht. Het bedrijf zegt daar schade door te lijden en het diende de rekening daarvoor in. Het Nederlands Arbitrage Instituut oordeelde echter dat de ovens gewoon doordraaien met vervangend (Engels) afval. De gemeenten en regio's hoefden de miljoenenboete niet te betalen.

Een woordvoerder van Attero laat weten dat het bedrijf de uitspraak van het arbitrage-instituut aanvecht bij het gerechtshof in Den Haag. Bovendien bevestigt hij dat Attero over de periode na 2014 ook een 'naheffing' heeft gestuurd. Meer wil de zegsman niet kwijt.

De gemeenten en gewesten hebben wethouder Berend de Vries uit Tilburg aangewezen als woordvoerder. Hij kon gisteren niet reageren.