Volledig scherm
© Bert Jansen

Auto in Eindhovens kanaal, maar duikteam wegbezuinigd... en dan? (video)

EINDHOVEN - Het duikteam is vorig jaar wegbezuinigd en het Oppervlakte Reddingsteam van de brandweer kwam niet, daarom besloot de politie zaterdagochtend zelf te water te gaan om een auto uit het Eindhovens kanaal te takelen.

Een agent ging in z’n t-shirt het kanaal in en dook verschillende keren onder water om de ruiten in te slaan zodat een touw aan het voertuig kon worden gebonden. Zo kon twee uur na de melding dat een auto in het water lag het voertuig uiteindelijk met het nodige kunst- en vliegwerk worden opgetakeld. Pas toen werd duidelijk dat er niemand in zat. Het zicht was voor de agent onder water te beperkt. Hij raakte bij de actie lichtgewond aan een hand.

Geen duikteam
Iets voor tien uur ‘s morgens zagen roeiers het dak van een auto boven het water achter de DAF-fabriek uitsteken en waarschuwden de politie. Omdat het duikteam van de brandweer in Eindhoven vorig jaar is wegbezuinigd, had nu een team uit Weert of Den Bosch moeten komen. Maar omdat duidelijk was dat eventuele inzittenden niet meer in leven konden zijn, kwamen die niet. Aan de Kanaaldijk-Noord stond namelijk al sinds half negen ‘s morgens een chauffeur met zijn vrachtwagen en die had de Golf niet het water in zien rijden.

Risico's
Ook het Oppervlakte Reddingsteam (ORT) kwam tot enige ergernis van de aanwezige hulpdiensten niet. „De politie had moeten wachten op een particulier bergingsbedrijf met duikers”, legt hoofdofficier van dienst van de brandweer Jos van den Akker uit. „Te water gaan is risicovol. Als er een persoon aan het oppervlak ligt, zal het ORT optreden. Maar het aanpikken van een auto onder water kunnen ze niet eens.” Volgens Van den Akker kunnen leden van het ORT door hun pakken niet onder water komen. „Ze kunnen er maar tot armdiepte in.”

De auto was volgens de eigenaar die nacht gestolen.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Auto in kanaal in Eindhoven © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Auto in kanaal in Eindhoven © Bert Jansen
Volledig scherm
Auto in kanaal in Eindhoven © Bert Jansen
De politie heeft zaterdag met behulp van een berger een auto uit het Eindhovens Kanaal achter de DAF-fabriek getakeld. Er zat niemand meer in het voertuig. De auto bleek gestolen.