Volledig scherm
Ayhan Eren. © Jean Pierre Reijnen

Ayhan Eren: Turkse Eindhovenaren voelen zich bedreigd door Erdogan-aanhangers

EINDHOVEN - Ongeveer 200 Turkse Eindhovenaren die met prediker Fethullah Gülen sympathiseren, voelen zich bedreigd. Dat zegt Ayhan Eren, organisator van maatschappelijke evenementen.

"Ik ben niet bang", zegt Eren. Toch kaart de 38-jarige Eindhovenaar met Turkse roots een voor hem riskante kwestie aan. "Wij voelen ons bedreigd in Eindhoven, gebaseerd op concrete uitingen." Met 'wij' bedoelt Eren de naar zijn schatting 200 Turkse Eindhovenaren die sympathiseren met Fethullah Gülen. De in Amerika verblijvende islam-prediker is er door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd de aanstichter te zijn van de mislukte militaire coup van vorige week. Erdogan-aanhangers richten nu hun pijlen op Gülen-sympathisanten, ook in Eindhoven. Ter illustratie laat Eren een bericht op Facebook zien waarin de Stichting Kennisplein wordt gekenschetst als 'verraders van het vaderland, die u hoort te kennen.'

De Turkse stichting waarvan Eren directeur is, helpt jongeren met huiswerk. Omdat Eren en ongeveer een derde van de vijftien vrijwilligers Gülen een warm hart toedragen, ligt de stichting op sociale media onder vuur van Erdogan-aanhangers. Saillant detail: degene die het bericht op Facebook plaatste, heeft volgens Eren een zus die als vrijwilliger werkte bij Kennisplein. "Maar hij vindt dat het niets uitmaakt dat zij familie is." Eren heeft vastgesteld dat sponsoren van Kennisplein - een döner-zaak die duizend euro doneert bij voorbeeld - door Erdogan-aanhangers op hun financiële steun worden aangesproken. "Dan wordt ze gevraagd wanneer ze ophouden met het helpen van terroristen."