Volledig scherm
© Thinkstock

Basisscholen in regio Zuidoost-Brabant hebben last van de vergrijzing

EINDHOVEN/HELMOND - Het basisonderwijs in de regio Zuidoost-Brabant krijgt het door vergrijzing flink voor de kiezen. Met name landelijke gemeenten als Oirschot en Someren ondervinden de gevolgen.

Het schoolbestuur SKOBOS in Oirschot dat over een langere periode maar liefst 28 procent minder leerlingen dreigt te noteren, Someren dat sinds 2002 maar liefst 33 procent minder kinderen tussen 4 en 12 jaar telt. Het primair onderwijs in Zuidoost-Brabant, met in het kielzog de middelbare scholen, heeft het door de krimp zwaar te halen.

In de stad (Salto, openbare scholen Eindhoven) gaat het goed met de basisscholen. Ze draaien 'stationair', of groeien zelfs nog. Dat is het gevolg van de trek van de landelijke gebieden naar de stad, zo blijkt uit onderzoek. In de plattelandsgemeenten lijden de basisscholen des te meer, blijkt uit een inventarisatie van het ED. Het leerlingenaantal is tussen 2002 en 2015 met gemiddeld 19 procent gedaald.

Dat komt ook overeen met het aantal kinderen tussen 4 en 12 in de bevolkingsregisters. De grootste daling was tussen 2002 en 2015 in Oirschot (-25 procent), Eersel (-30 procent) en Someren (-33 procent ).

Lees het complete verhaal in de papieren krant of via de e-paper.