Volledig scherm

Beelden opgedoken van bezetting Lichttoren Philips in 1980 (video)

EINDHOVEN - Duizenden mensen op de Emmasingel in Eindhoven. Pamfletten en spandoeken met leuzen, zoals 'ik wil straks niet werkloos zijn' en 'Philips, wij maken ons zorgen: 1.500 banen nu en hoeveel morgen' en 'ik pik het niet'.

Eindhovenaar Jan Wijn had verwacht dat de protestactie en de bezetting van de Lichttoren van Philips, in 1980, aan de orde zou komen in dit jubileumjaar, waarin het 125-jarig bestaan van het concern uitgebreid is gevierd. Toen dat niet gebeurde, en hij zijn eigen verloren gewaande filmreportage over dat protest terugvond, trok de 69-jarige Wijn aan de bel.

Geluidstape
Kort nadat hij opnieuw over zijn eigen film beschikte, kwam ook de bijbehorende geluidstape boven water. Daarop heeft Wijn zijn ongeveer 7 minuten durende film gedigitaliseerd. "Vermoedelijk de enige bewaard gebleven beelden van dit protest", stelt de 'professionele hobbyfilmer'. Van de actie heeft hij op het internet verder slechts twee foto's aangetroffen.

Massaontslag
Vrijdag 22 februari 1980 zijn ongeveer 20 kaderleden van industriebond FNV de Lichttoren binnengedrongen om te protesteren tegen een massaontslag waarbij 1.500 werknemers hun baan zouden verliezen. De lampen in de Lichttoren, waar destijds duurproeven worden gedaan, zijn tijdens de bezetting gedoofd.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Vrijdag 22 februari 1980 zijn ongeveer 20 kaderleden van industriebond FNV de Lichttoren binnengedrongen om te protesteren tegen een massaontslag bij Philips waarbij 1.500 werknemers hun baan zouden verliezen.