Volledig scherm
© Menno Boon

Beeldenstorm in Eindhoven, hoe notabelen 450 jaar geleden de Catharinakerk in puin sloegen

EINDHOVEN/HELMOND - Eind augustus 1566 ging het interieur van de Catharinakerk aan diggelen. Het waren niet de minsten die het voortouw namen in de Eindhovense beeldenstorm. In Helmond bleef het bij een 'briesje'.

Zie ze daar staan: Rob van Gijzel en alle wethouders van Eindhoven. Met daarbij een rechter, meneer pastoor, enkele bestuurders van de TU en Fontys, een militair. De rijkste man van Eindhoven doet ook mee. Van Gijzel eist de sleutels van de Catharinakerk op, het voorname gezelschap betreedt in opgewonden stemming het kerkgebouw. Daar slaan ze het hele interieur aan gruzelementen.

We zouden raar staan te kijken, maar dat is precies wat er 450 jaar geleden in Eindhoven gebeurde. De daders van de beeldenstorm die in augustus 1566 door de stad raasde, waren de voorlopers van bovengenoemd gezelschap.

Eindhoven
De eerste beeldenstormers kwamen in actie in de zuidelijke Nederlanden. In Steenvoorde (toen Vlaams, nu Frans) ging op 10 augustus de inventaris van de kerk tegen de vlakte. Daarna ging het snel. Antwerpen was de 20ste augustus aan de beurt, Den Bosch de 22ste.

In Eindhoven sloeg de vlam in de pan op de 23ste augustus. In aanwezigheid van een groep notabelen eiste burgemeester Goert van Breugel de sleutels van de kerk op. Een Bosschenaar met calvinistische sympathieën, Aert Stuffaert, beklom de preekstoel en jutte het gevolg op de boel te vernielen. Vaandrig Willem Kloot, die een paar dagen eerder een paar honderd beeldenstormers in Den Bosch aanvoerde, was ook van de partij. Dat gold ook voor de schepenen (wethouders), een oud-burgemeester, een rechter, schoolmeesters en zelfs enkele geestelijken. Willem van Taterbeke, man van aanzien en vermogen, was er ook bij. Het hoofdaltaar werd kapotgeslagen, (houten) beelden gingen tegen de vlakte. Alles werd op een hoop gegooid en in brand gestoken. Ook het klooster Mariënhage werd zwaar beschadigd.

Helmond
Gesterkt door het succes in Eindhoven, werden rond 25 augustus ook in Helmond plannen voor een bestorming gesmeed. Daar verdwenen onder andere de hosties uit de Abdij van Binderen. Zij werden bij de herberg Agter de Mey (aan de huidige Koninginnewal op de hoek met de Molenstraat) naar binnen gegooid. Volgens de verhalen ontfermde een dienstmeid zich over de hosties en deed ze in een bedpan. Vervolgens verdween de pan in de stadsgracht.

Omdat de Heer van Helmond, Jan van Cortenbach, lucht kreeg van de voorbereidingen voor meer plunderingen, kon deze snel ingrijpen. Hij ging er met zijn soldaten opaf. Tijdens de schermutseling die hierop volgde, raakte Van Cortenbach zelf gewond, maar de beeldenstorm in Helmond mislukte en de schade bleef beperkt. De deelnemers aan de 'beeldenstorm' wisten ternauwernood het vege lijf te redden. Zij werden voor het leven verbannen en hun bezittingen verbeurd verklaard.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van dinsdag of in de digitale krant.