Volledig scherm
Kermiswagens in Helmond © Ton van de Meulenhof

Bennie is burgemeester in een kermisdorp in Helmond

HELMOND - Vrijdag gaat Park Hilaria in Eindhoven van start. Voor het derde jaar verblijven zo'n 140 woonwagens op het Ehad-terrein in Helmond. Bennie Jonker houdt de komende dagen de boel in de gaten in het kermisdorp.

Het is de vraag of er ooit nog een terrein in Eindhoven gevonden wordt waar de kermisexploitanten hun wagens neer kunnen zetten. „Ik heb er 13.000 vierkante meter voor nodig. We hebben zes dagen door Eindhoven gereden op zoek naar zo’n plek als deze, maar die is nergens te vinden.”
Hans van Vlokhoven wijst in het rond op het Ehad-terrein. Hij is verantwoordelijk voor veiligheid en productie van Hilaria.

Goede banen
Op de Helmondse ‘camping’ leidt Bennie Jonker (65) uit Apeldoorn alles zo veel mogelijk in goede banen. Bennie is al meer dan 40 jaar kermisman. Hij heeft snackwagens. „Bennie is één van hen. Kijk, ik draai maar één kermis per jaar. Ik sta ze met een vrolijk gezicht op te wachten en dan zeggen ze tegen mij: val toch kapot.” Bennie grinnikt. „Ik ken ze allemaal. Ik weet waarom ze er de pest in kunnen hebben. Er is iets kapot gegaan, of iets misgelopen.”

Regenbuien
„Hij weet hoe ze leven, wat ze nodig hebben, hoe snel iets echt geregeld moet worden”, zegt Hans van Vlokhoven. Ondertussen heeft Bennie het er redelijk druk mee. De regenbuien hebben het Ehad-terrein veranderd in een modderige bende. „De mensen konden hier gisteren op sommige plekken pootje baden.” 

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant