Volledig scherm
Steven Bergwijn. © Kay In t Veen/Pro Shots

Bergwijn moet het dit jaar laten zien bij PSV

EINDHOVEN - Méér minuten, méér assists, en zijn eerste officiële treffers in de hoofdmacht van PSV. Dit moet het seizoen worden van de doorbraak van Steven Bergwijn. PSV heeft zeer hoge verwachtingen van het 18-jarige talent, dat onlangs zijn contract verlengde tot de zomer van 2021. ‘Stevie’ is klaar voor de volgende stap.

Ja, het lijkt er sterk op dat Bergwijn de eerste divisie inmiddels wel is ontgroeid. Twaalf goals en vijf assists in 27 duels voor Jong PSV. Er zijn spelers met een slechter rapport opgepikt door ploegen uit de eredivisie. Tot dusverre kwam Bergwijn tot zes invalbeurtjes in de competitie. „Als-ie echt goed is, dan is het nooit te vroeg om hem op te stellen”, vindt voormalig topcoach Aad de Mos. „De vraag is alleen wel of Bergwijn het allemaal kan waarmaken. Ik vind het geen exceptioneel talent. Van Basten, Rijkaard, Vanenburg; daarvan wist je dat het internationals zouden worden. Al heeft Bergwijn zeker potentie.”

Beloftes
De Mos en andere liefhebbers van het spel lepelen ze zo op. De grote beloftes die het uiteindelijk níet hebben gered. „Kijk naar Quincy (Owusu-Abeyie, red.), die speelt nu bij NEC. En hoe is het nu met Bakkali en Kishna? „Maar de staf van PSV heb ik hoog zitten. Depay brachten ze op juiste moment. Als diezelfde route wordt gevolgd, dan kan Bergwijn via invalbeurten ook langzaam doorgroeien. Het zal met vallen en opstaan gaan, maar hij is in goede handen.”

Nooit ruzie
Het talent uit Almere, dat vanaf de F-jes tot zijn veertiende voor Ajax uitkwam, heeft in de afgelopen jaren de grootste stappen gezet in zijn ontwikkeling. Een buitenspeler werd hij pas bij PSV. „Ik ken ‘Stevie’ vanaf de onder-15 lichting bij Oranje, waarbij opviel als een echter dribbelaar”, vertelt toenmalig KNVB-jeugdbondscoach Edwin Petersen. „Hij kon zich op dat moment nog niet onderscheiden op één positie. Was ook niet perse een basisspeler toen.”

Prof
Dat zou echter veranderen, binnen afzienbare tijd. De status veranderde, niet langer een talentje maar een grote belofte. Zo werd Bergwijn op het EK onder 17 tot beste speler van het toernooi gekroond, huidige topspelers als Wayne Rooney, Cesc Fabrégas en Toni Kroos kunnen daarover meepraten. Op het EK onder 19, afgelopen juli, was hij opnieuw een van de smaakmakers bij Oranje. "Nu begint het voor hem als prof. Omgaan met druk, tegenvallers en het publiek; daar ben ik wel benieuwd naar. De stress-situaties.Toch denk ik dat hij daar sterk genoeg voor is”, aldus Petersen.