Volledig scherm
© Bert Jansen

Beschoten Eindhovenaar mag terug naar huis; geen 'terugkeerverbod' door burgemeester

EINDHOVEN - Eindhovenaar Dennis S. die in augustus beschoten werd in zijn woonwijk De Burgh hoeft niet te verhuizen. De burgemeester wil een verhuizing niet forceren, zoals sommige buurtbewoners hadden gevraagd.

Dat laat het college weten in antwoord op eerdere raadsvragen van CDA-raadslid Paul Leenders, die zich zorgen maakte over de veiligheid van andere wijkbewoners na de (mislukte) afrekening in het criminele circuit.

'Niet aan de orde'
"In zijn algemeenheid geldt dat de burgemeester in sommige gevallen bevoegdheden heeft een maatregel te nemen", aldus het college van Burgemeester en Wethouders in zijn antwoord. "Het is een laatste redmiddel en juridisch moeten ook de belangen van betrokkene als slachtoffer met (grond)rechten worden gewogen. En er moet op dat moment een acute dreiging zijn. De politie adviseert de burgemeester daar dan over." Maar volgens het college - dat overigens geen uitspraak wil doen over de stand van zaken van het opsporingsonderzoek - voldoet de situatie nu niet aan (al) deze voorwaarden. "Een verbod van de burgemeester is nu (nog) niet aan de orde", aldus het college.

Beschoten
Dinsdagavond 16 augustus werd de 34-jarige Eindhovenaar Dennis S. meerdere malen beschoten, voor zijn woning aan de Sint Petrus Canisiuslaan in Eindhoven. Hij vluchtte zwaargewond door een steegje weg en zakte uiteindelijk enkele tientallen meters verder in de Antonius van Gilsweg zwaargewond in elkaar. Het was niet de eerste keer dat hij beschoten werd: vorig jaar juni gebeurde dat ook in de Helmondse wijk Mierlo-Hout.

De man overleefde de aanslag. Terwijl hij in het ziekenhuis lag, vroegen sommige bewoners in de buurt zich af of de gemeente niet kon voorkomen dat hij weer zijn oude woning zou betrekken. Jaren terug stelde de burgemeester wel zo'n verbod in voor een drugscrimineel die in de Boutenslaan woonde en doelwit was van een aanslag met een automatisch vuurwapen.