Volledig scherm
Lucas van Houtert. © Ton van de Meulenhof

Beste lezer - Landschap

BESTE LEZER -  In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek.

Vrijwel het hele Eindhovense medialandschap was vertegenwoordigd in het zaaltje. Collega's van onder meer Groot Eindhoven, Studio 040, universiteitsblad Cursor, het platform E52 en de site Dichtbij zouden worden bijgepraat over een onderzoek naar het Eindhovense medialandschap. En ik was er dus, namens het ED.

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de nieuwsvoorziening, was wat onderzoekers van hogeschool Windesheim en het Stimuleringsfonds voor de Pers willen weten. Als voorproefje was Eindhoven alvast onder de loep gelegd. Studenten hadden ijverig zitten turven hoeveel nieuws verschillende media maken. En hoe ze te werk gaan.

Wat bij de resultaten tot nadenken stemde: heel veel nieuwsberichten van Eindhovense media leunen op informatie van één, hooguit twee bronnen. Dat is bij korte berichten over ongevallen of diefstal niet zo'n punt. Maar ook voor veel andere nieuwsverhalen hebben journalisten maar met één of twee mensen gepraat. Ook bij het ED zien we liever dat onderwerpen van meer kanten, en dus door meer mensen, worden belicht.

Tongelreep
Onderzoekers waren wat dieper ingegaan op de verslaggeving over een enkele kwestie: de sluiting van het golfslagbad van zwembad de Tongelreep. Ik leunde eens lekker achterover. Van alle zaken die afgelopen maanden waren gepasseerd, hadden we hier relatief veel aandacht aan besteed.

Dat was de onderzoekers ook opgevallen. Van al het nieuws dat over de Tongelreep verscheen, kwam 55 procent van onze ED-journalisten. Met 30 procent was Studio 040 een goede tweede. Dat laatste vond ik heel verdienstelijk, voor een omroep die goeddeels draait op vrijwilligers. De 6 procent van Omroep Brabant was schamel en ook de 6 procent van Dichtbij legde weinig gewicht in de schaal.

Terwijl onderzoekers nog verder goochelden met cijfers, waaiden mijn gedachten het zaaltje uit. Naar de golvende leegte van Noord-Frankrijk waar ik twee weken eerder nog vakantievierend doorheen fietste. Eindeloze graanvelden en stille dorpjes die hun luiken hadden dichtgetrokken.

Journalisten
Was het Eindhovense medialandschap even doods, vroeg ik me af toen de dagdroom oploste. Hoeveel luiken zijn er in Eindhoven nog open, hoeveel journalisten zijn er hier op straat? Interessante vraag, vond een van de onderzoekers. 'Maar dat is nauwelijks uit te rekenen.' Ik besloot toch een poging te doen. Hoeveel (semi-)professionele journalisten zijn er op een gemiddelde werkdag bezig om nieuws over de stad Eindhoven te vergaren?

Vanuit het ED zeker tien, schatte ik. Correspondenten, specialisten als economieredacteuren meegerekend. Omroep Brabant, Studio 040 en Dichtbij moeten samen toch ook wel een eindje in die richting komen. Tellen we de universiteitsjournalisten van Cursor, de Brainport-georiënteerde E52'ers en de medewerkers van Groot Eindhoven erbij, dan komen we wel op ruim twintig journalisten.

Het viel me niet tegen. Maar toen schrok ik van mijn eigen optimisme. In een stad van 225.000 inwoners is het natuurlijk helemaal niets.

Vragen of opmerkingen via e-mail