Volledig scherm
Lucas van Houtert. © Ton van de Meulenhof

Beste lezer - Magneet

BESTE LEZER - De krant is een magneet voor vogels van diverse pluimage. Sinds we niet meer in de binnenstad zitten (maar op Strijp S) komen ze wat minder aan de deur met verhalen. Maar via telefoon en internet is het natuurlijk makkelijker dan ooit om de krant te benaderen.

Soms hebben ze water zien branden, soms zitten ze met reële zorgen en problemen.

Hartverscheurende verhalen
Nog steeds duikt er af en toe een GGzE-cliënt op die zeker weet dat hij expres verkeerde medicijnen krijgt van zijn arts. Tsja... Van een heel andere orde zijn de radeloze vaders die ik meermaals aan de lijn kreeg, omdat ze na de scheiding hun kinderen niet meer te zien krijgen. Hun verhalen zijn hartverscheurend.

Dat geldt net zozeer voor de ouders die op last van Bureau Jeugdzorg hun kinderen niet meer mogen zien. Wanhoop en woede vechten om voorrang in hun verhalen over de fouten die de instelling zou maken.

Lang niet altijd kunnen we iets voor ze betekenen. We zijn schrijvers, geen rechters. Onze middelen om beide partijen te horen en zaken tot op de bodem uit te zoeken zijn ook beperkt. Bovendien: lang niet altijd is een zaak belangrijk genoeg om onder de aandacht van het lezerspubliek te brengen.

Appeltje schillen
Een heel enkele keer komt er iemand verhaal halen die een appeltje met de krant wil schillen. De boomlange man met de angststoornis PTSS die een paar jaar geleden binnenstapte was enigszins beangstigend. Wat precies zijn probleem was met onze berichtgeving weet ik niet meer. Wel dat hij al redelijk gespannen was en bij het eerste tegengas dat hij kreeg al bijna ontplofte. Het vergde behoorlijk wat tact om hem weer buiten te krijgen.

In welke staat en met welk verhaal mensen ook binnenkomen, luisteren doen we altijd. Want voor veel mensen is de krant hun allerlaatste hoop om de vermeende misstand nog recht te krijgen. Aandacht is wel het minste wat we ze kunnen geven. En heel regelmatig hebben ze ook wel een zaak waar we mee aan de gang gaan. Eerlijk is eerlijk: gaan wij als krant vragen stellen en schrijven, dan is dat vaak al genoeg om zaken opgelost te krijgen.

Raad van de Journalistiek
Vandaar dat we geduldig luisterden naar de boze man die wilde dat we publiceerden over een misser van zijn advocate.

Hadden we dat nu maar niet gedaan. Hij nam er geen genoegen mee dat we terugkwamen op ons voornemen om te publiceren (het was allemaal niet zo interessant). Nu heeft hij het naast zijn advocate ook op ons gemunt. En ons gedaagd voor de Raad van de Journalistiek. Ook al heeft diezelfde raad hem laten weten dat een journalist toch echt vrij is in zijn keuze.

In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: l.vhoutert@ed.nl. Lang niet altijd kunnen we iets voor mensen betekenen door Lucas van Houtert