Volledig scherm
Lucas van Houtert. © Ton van de Meulenhof

Beste lezer - Monddood

BESTE LEZER - Beste lezer van het Eindhovens Dagblad. Als u dit leest, ben ik opgepakt en vastgezet.

Misschien is mijn gezicht gezwollen en zit mijn lichaam vol kneuzingen door de klappen en de trappen die ik kreeg. Ik ben, dat is zo goed als zeker, niet de enige. Ook de hoofdredacteur van het ED is meegenomen door grimmige agenten, net als ons hoofd opinie en een handvol andere collega's die onze krant kleur geven. Ze hebben ons opgejaagd als ratten en ons uiteindelijk uit onze huizen gesleurd. Zover is het dus al gekomen.

We hadden het aan zien komen. Niet voor niets lag deze rubriek al klaar. Terwijl wij ons als krant opwierpen als redder van onze democratie, van het recht op informatie en het recht om zelf te beslissen wie je bent en hoe je je gedraagt, voelden wij de woede om ons heen toenemen. Een steen door de ruit, lekgestoken banden, dreigende stiltes aan de telefoon.

Dat hoorde er nu eenmaal bij, spraken we elkaar op de redactie moed in. Journalistiek is niet voor bange mensen. Maar bang, dat waren we eigenlijk al lang. Onze reeks kritische verhalen over de Regeringspartij heeft de zaak op scherp gezet, zoveel is wel duidelijk. Toegegeven: aan de macht gekomen op de vleugels van een democratische meerderheid. Maar vaster op het pluche wierpen de gekozenen hun schaapskleed af. De premier ontpopte zich tot een ware dictator.

Zuidoost-Brabant, ooit het lichtend voorbeeld van vooruitstrevendheid en innovatie, werd teruggestuurd naar de donkere Middeleeuwen. Zo schreven we het ook in onze krant. Regels hier, verboden daar. De internationale blijmoedigheid die ooit waaide in oases als de High Tech Campus en Strijp-S verdween. Attracties als het kasteel van Sinterklaas verkommerden door alle restricties, festivals werd de wacht aangezegd. Veel mensen werden bang en voorzichtig, terwijl aanhangers van de Regeringspartij steeds luider joelden op de straten.

Hoewel de lucht in ons kantoor op Strijp-S zwaar werd van de angst zijn we onze kritische verhalen blijven maken. We hebben de dapperen die zich bleven verzetten een stem gegeven. En de rechters, wetenschappers en kunstenaars die om niets werden gearresteerd, zijn we blijven noemen om te zorgen dat ze niet werden vergeten.

En toen gebeurde wat niemand van ons had voorzien of had gewild. Waar we part noch deel aan hadden, maar waar we nu het gelag voor betalen. Toen kwam de staatsgreep die jammerlijk mislukte.

In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: l.vhoutert@ed.nl. De premier ontpopte zich tot een ware dictator door Lucas van Houtert