Volledig scherm
Mario Bouwmans.

Beste lezer - Voorbeeld

BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: stuur een e-mail.

Wie een beetje oplet bij het lezen van de krant moet in het oog vallen dat we steeds vaker grote nieuwsfeiten en maatschappelijke kwesties één gezicht proberen te geven. Vermenselijking als instrument tegen institutionele berichtgeving. Het is een lovenswaardig streven dat bij het Eindhovens Dagblad al lang gehuldigd wordt maar dat zeker na de overname door de Persgroep nieuwe impulsen heeft gekregen.

Aan welke gezichten moet u dan denken en waarom? Een paar voorbeelden.

Helmondse Jack ontving ooit vanwege zijn getrainde, spierige lijf de eer van bodybuildwereldkampioen maar hij leerde ook verliezen: zijn relatie, zijn bedrijf en zijn onderdak. Ging hij bij de pakken neerzitten? Niks ervan, hij wil zijn hand niet ophouden, werkt nu in het groenonderhoud en heeft ook weer een huisje. Een echte doorzetter.

Of neem Handelse Toos van 90 die twee keer in de week naar de stad fietst om daar dementerende senioren wat op te fleuren. Jong geleerd, oud gedaan, mantelzorg in optima forma.

Ik zie opa Bob voor me die gewapend met zijn vliegenmepper een gevaarlijk kruispunt in Helmond-Noord beveiligt zodat scholieren zonder gevaar kunnen oversteken. Eigenlijk werk voor de gemeente maar die is er ondanks herhaald aandringen nog steeds niet toe gekomen dus doet Bob het maar zelf.

En iemand als Rooise Toon laat als Brabantse Taalheld zien dat je je nergens voor hoeft te schamen als je maar wilt leren. Dat draagt hij dan ook glunderend via de krant uit.

We versimpelen nieuws geenszins. We steken er juist veel moeite in om het grote nieuws - besluiten, beleidsveranderingen, plannen die vaak al via digitale kanalen rondgegaan zijn - concreter te maken zodat het nieuws tastbaarder en herkenbaarder wordt.

'Het maakt jullie berichtgeving oppervlakkig, jullie gaan niet diep genoeg', hoor ik dan vaak van lezers die óók op een landelijke krant als de Volkskrant of NRC geabonneerd zijn of - erger nog - de regionale krant afgezworen hebben.

Ik zal de laatste zijn om het werk van die kranten te bekritiseren, ik lees het met interesse en laat me erdoor inspireren. Wij doen het op onze manier, pakken uit met onderwerpen die volgens ons belangrijk zijn en hebben daarbij in tegenstelling tot de landelijke kranten altijd rekening te houden met onze sterke regionale binding. Die eist bijna onze volledige aandacht op.

We opereren letterlijk en figuurlijk heel dichtbij de lezer. Wat op het wereldtoneel ver weg (buitenland) of minder ver weg (Den Haag) gebeurt, zullen wij altijd moeten vertalen naar het lokale perspectief. Naar de mens in of achter het nieuws. Geconfronteerd met de groeiende kloof tussen kiezer en gekozene en de steeds toenemende polarisatie in de samenleving liggen daar zeker voor de regiojournalistiek nog grote uitdagingen.

Daarom zoeken wij voortdurend naar mensen die in al hun eenvoud, in hun onverzettelijkheid of juist in hun kwetsbaarheid het voorbeeld zijn van wat nieuws inhoud geeft. Hun verhaal maakt het verschil.