Volledig scherm
Dina en Mieke Hulzing met kleinkind op de Brestlaan. Ook zij willen dat hier ruimte beschikbaar blijft voor hun familie. foto Kees Martens/fotomeulenhof

Bewoners woonwagenkamp Eindhoven naar College voor de Rechten van de Mens

EINDHOVEN - Er is een sterfhuis- constructie voor de kampen aan de Heezerweg en de Brestlaan, vermoeden bewoners. En dus is er geen woonwagen voor Mandy de Moor, die mantelzorg nodig heeft. Ze willen een uitspraak van het het college voor de Rechten van de Mens.

Mandy de Moor heeft mantelzorg nodig, maar ze mag niet naast haar ouders wonen. De ouders van de 25-jarige Mandy wonen namelijk op een woonwagenkamp en daar worden geen nieuwe bewoners toegelaten. Terwijl er wél wagens leeg staan.

Sterfhuisconstructie

Er is stiekem een sterfhuisconstructie voor het kamp, vermoedt de familie De Moor. Daarom is ze naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt.

De familie deed dat niet alleen. Ook andere bewoners van het kamp aan de Heezerweg en bewoners van de Brestlaan wendden zich tot het rechtscollege omdat ze zich 'gediscrimineerd' voelen. Ze worden er moedeloos van: vrijkomende woonwagenplaatsen mogen op hun locaties niet meer worden gehuurd, enkele wagens worden op last van de gemeente afgebroken en ondertussen wonen hun volwassen kinderen noodgedwongen thuis.

Wachtlijst
Op dit moment staan er volgens woningcorporatie Wooninc 78 mensen op de wachtlijst voor een woonwagen, op een totaal aanbod van 162 woonwagenplaatsen op veertien kampjes. Eind 2013 waren er 62 wachtenden. Wat wil de gemeente Eindhoven met alle woonwagenkampen, vragen de bewoners zich af? De laatste beleids- en uitvoeringsplannen liepen af in 2010 en 2012. Nieuw beleid is er nog niet.

Dat beleid is in de maak en wordt de tweede helft van dit jaar verwacht, laat de gemeente weten. Of er vanaf dat moment sprake is van krimp of uitbreiding, wil ze nog niet zeggen. Van een uitsterfconstructie zou nu in ieder geval geen sprake zijn. 'Er wordt gewerkt aan de uitbreiding van standplaatsen op woonwagenlocaties aan de Alblasstraat en de Welschapsedijk', laat een woordvoerder weten.

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.