Volledig scherm
In Valkenswaard staat een straat blank.

Bewoners zijn wateroverlast in hun wijk na hoosbuien meer dan zat (video)

SOMEREN/HEEZE-LEENDE - Een dag na het noodweer en de wateroverlast die dat tot gevolg had wordt pas duidelijk hoeveel schade er is aangericht. Hoewel er op meer plekken grote paniek was door de bizarre hoeveelheid regen, bleven ernstige incidenten waarbij mensen betrokken zijn uit. En dat mag volgens de brandweer gerust een wonder genoemd worden.

Een dag na de hevige regenval maakt de regio de schade op. 'Dit kun je bijna niet voorkomen'. Op de foto's lijkt het net alsof er een aanslag is gepleegd. "Maar de schade valt mee gelukkig", zegt Rowan van Bruggen van 040fit in de Kapelstraat in Heeze terwijl hij de matten schoonveegt. Door de hevige regenval ontstonden er lekkages en daardoor sneuvelden enkele plafondplaten. "Het zag er erger uit dan het was, leden kunnen vandaag alweer sporten."

Bewoners zijn het zat
Bewoners van ondergelopen huizen zijn het zat: er worden onvoldoende maatregelen genomen tegen de wateroverlast. De Keizerstraat in Someren is een bekende zwakke plek bij flinke regenbuien. Vanwege de lage ligging en twee drempels in de straat ontstaat een soort badkuip die voor veel problemen zorgt. Jarenlang klagen buurtbewoners hier al over. De gemeente Someren kwam met een oplossing voor de korte termijn: het plaatsen van schotten en het boren van gaten in putdeksels.

Wadi
Bewoonster An van Eijk moet daar om lachen. „Dat houdt het water echt niet tegen hoor. Ze moeten hier in de buurt een wadi aanleggen waar het overtollige water wordt opgeslagen, maar de gemeente luistert niet naar ons. Nu heb ik een wadi in mijn achtertuin waar de vissen nog steeds vrij rondzwemmen. Het gaat nog weken duren alvorens alles weg is”, zegt An van Eijk de dag na de enorme hoosbui.

Materiële schade enorm
Ondergelopen akkers in Soerendonk, daken die deels zijn ingestort in Heeze en ondernemers die hun panden leegpompen in Geldrop. De materiele schade was desalniettemin enorm. Enkele straten in Heeze stonden ook een dag later nog lange tijd blank. De Ginderover is pas rond 13.00 uur vrijgegeven voor verkeer. De Groote Aa was buiten haar oevers getreden.

Brandweer, politie en gemeente werken met man en macht om de wateroverlast weg te nemen. Zij pompen water weg uit gebouwen, zetten straten af en leggen waar nodig putdeksels terug, als die weggespoeld zijn.

Code oranje
In Noord-Brabant en Limburg geldt donderdag code oranje vanwege mogelijke onweersbuien. Plaatselijk kan er heel veel regen in korte tijd vallen. Vooral in het noorden van Limburg en het oosten van Noord-Brabant kan dat tot overlast leiden, meldt het KNMI.

Volledig scherm
Wateroverlast in Heeze
Volledig scherm
Jose Slegers is de regelmatig terugkerende wateroverlast meer dan zat.
Volledig scherm
Kruispunt Kerkstraat-Molenstraat centrum Deurne
Volledig scherm
Bewoonster An van Eijk is niet blij met de wateroverlast in haar tuin in Someren.
Extreme regenval zorgde woensdagavond tot laat in de avond voor grote problemen in de regio. Ook in de nacht van woensdag op donderdag bleven wateroverlast-meldingen binnenkomen bij de brandweer. Vooral in Deurne, Asten,Someren, Heeze-Leende en Valkenswaard was de wolkbreuk zo groot dat er volgens de brandweer sprake was van extreme wateroverlast.