Volledig scherm
Open dag bij hospice De Regenboog. © Kees Martens/fotomeulenhof

Bezoekers aan het denken gezet tijdens open dag hospices in Brabant

EINDHOVEN - En het thema dit jaar – Kwaliteit van leven: als leven pijn doet – zette de bezoekers tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) aan het denken. Zoals: wat is nou belangrijk op het moment dat je weet dat je niet meer beter wordt? Of: wat doe je wanneer jouw vader, dochter of patiënt voelt dat het einde nadert? En: wat is dat nou, 'palliatieve zorg'? Veel hospices in Zuidoost-Brabant waren zaterdagmiddag geopend voor publiek.

In de mooie natuur tussen de Aalsterweg en de Roostenlaan in het Eindhovense stadsdeel Stratum, verzamelden zich een twintigtal belangstellenden. Zij lieten zich informeren over Hospice De Regenboog en over het logeerhuis en Hospice InVia, beiden deel uitmakend van zorginstelling Sint Annaklooster.

Een medewerkster van een zorginstelling wordt in haar dagelijkse praktijk geregeld geconfronteerd met terminale patiënten en wilde nu met eigen ogen eens zien wat een hospice mensen, háár mensen, te bieden heeft.

Palliatieve zorg is te omschrijven als het verzachten van het lijden in de laatste fase van het leven. Naast aandacht voor de lichamelijke kwesties gaat in een hospice de palliatieve zorg óók over de sociale, psychische en – voor velen – ook over de spirituele dimensies van het leven.