Volledig scherm
De bibliotheek Eindhoven.

Bibliotheek Eindhoven stopt met Voorleesexpress en gaat minder kinderboeken en dvd's aanschaffen

EINDHOVEN - Om twee ton extra te bezuinigen ziet de bibliotheek Eindhoven zich genoodzaakt om te stoppen met de Voorleesexpress die jaarlijks zo'n 150 gezinnen helpt met voorlezen. Ook is er minder geld beschikbaar voor de aanschaf van kinderboeken. Voor de aanschaf van nieuwe dvd's, reisboeken en Engelse titels is voorlopig helemaal geen geld meer.

"Maar we móeten nu eenmaal keuzes maken, keuzes waarbij we zo min mogelijk leden te benadelen. Al leidt dat wellicht tot een verschraling van de collectie voor een kleine groep leden", aldus directeur Albert Kivits van de bibliotheek. Door de maatregelen krijgt een vijftal medewerkers andere taken. "Maar vergeet ook niet die 109 vrijwilligers van de Voorleesexpress, die nemen we echt iets af. Nee, hier slapen wij niet goed van."

Kivits legt zich dan ook nog niet neer bij de maatregel die opgelegd is door de Stichting Cultuur Eindhoven. Die verdeelt de cultuurgelden namens de gemeente. De stichting heeft bepaald dat alle grote instellingen een bijdrage van 5,3 procent van hun budget in moeten leveren om nieuwe initiatieven te kunnen steunen.