Volledig scherm
BikeScout om rotonde Beemdstraat - Kasteellaan in Eindhoven. © René Manders

BikeScout om rotonde Beemdstraat - Kasteellaan Eindhoven veiliger te maken kost 38.000 euro

EINDHOVEN - Het is geen geringe uitgave: 38.000 euro voor een beveiligingssysteem dat de rotonde op de Beemdstraat - Kasteellaan veiliger moet maken voor fietsers. Per jaar komt daar nog eens duizend euro aan onderhoud bij.

Maar volgens wethouder Jannie Visscher is het een verantwoorde investering: er gebeurden op deze plek al te veel aanrijdingen in de afgelopen jaren. Camera's houden de komende weken in de gaten of de BikeScout, die hier donderdagavond in gebruik werd gesteld, ook echt effect sorteert. Een radarsysteem detecteert naderende fietsers en laat ledjes in het wegdek branden om automobilisten te waarschuwen.

Voordeel van de twijfel
Buurtbewoonster Wil de Vries geeft de BikeScout met enige reserves het voordeel van de twijfel: "Het lijkt me een stuk veiliger. In elk geval 's avonds zijn die ledlichtjes prima te zien. Of dat ook overdag het geval is, moet nog blijken." Directeur Roland de Waal van leverancier Heijmans is daarvan overtuigd. Het systeem heeft zich volgens hem al ruimschoots bewezen tijdens de proef bij de uitrit van het Heijmans bedrijfsterrein in Rosmalen.