Volledig scherm
© Menno Boon

Binnenstad Eindhoven steeds voller

EINDHOVEN - Er komen meer mensen in de Eindhovense binnenstad en die blijven ook nog eens langer. De drukte is in twee jaar met 18 procent toegenomen.

De uitbreiding van het aantal koopzondagen is een van de oorzaken dat het Eindhovense stadshart harder is gaan kloppen.

In vergelijking met 2014 nam het aantal passanten in de winkelstraten van het centrum gemiddeld met 18 procent toe. Volgens onderzoeksbureau Locatus is dat niet alleen te danken aan de extra koopzondagen. De toegenomen drukte kan ook komen doordat bezoekers langer blijven en een groter deel van de binnenstad aandoen.

Onderzoeksbureau Locatus telt bezoekers op 48 meetpunten in de binnenstad. Op basis van de meetgegevens én de kassagegevens van een aantal grote winkels worden die resultaten omgerekend naar jaartotalen.

Uit de cijfers blijkt nog maar eens het belang van grote internationale winkelketens als grote trekker van bezoekers. Zo kwamen er in heel 2014 5,4 miljoen mensen langs het telpunt op de Hermanus Boexstraat. Sinds de komst van de Primark is het aantal passanten geëxplodeerd naar 7,6 miljoen. Dit ging enigszins ten koste van de Demer. In 2014 nog goed voor 14 miljoen passanten en volgens de laatste tellingen nog 12,5 miljoen. Ook het verdwijnen van de V&D zal hierop invloed hebben gehad.

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.