Volledig scherm

Boek over verplegers in 'andere tijden' in Eindhoven en Helmond

EINDHOVEN/HELMOND - De actiegroep Verplegenden en Verzorgenden In Actie (VVIA) vormt zich in september 1991, precies een kwart eeuw geleden, om tot zorgvakbond NU'91. Over de hectische tijd in die jaren is vrijdag een boek verschenen onder redactie van Michel van Erp: De Witte Woede. 

Slechte beloning, bezuinigingen en hoge werkdruk. In 1989 staat, net als nu, de zorg onder druk. Jonge verpleegkundigen pikken het niet meer. Vooral in Brabant roeren actievoerders zich fel.Een verpleger die in Eindhoven op de dienstauto van een staatssecretaris gaat zitten. Verpleegsters van het Elkerliek Ziekenhuis die in Helmond uit woede in het kanaal springen. Het waren echt 'andere tijden' in de periode 1988-1992.

In ziekenhuizen ontstaat grote actiebereidheid omdat de salarissen van verplegend personeel ver achterblijven bij andere beroepsgroepen. Maar vooral is er boosheid over oplopende werkdruk na jaren van bezuinigingen en gebrek aan waardering. Het leidt tot ongekende onrust in de zorgsector onder de titel 'De Witte Woede'. Aanjager is de actiegroep Verplegenden en Verzorgenden In Actie (VVIA). De groep wortelt vooral in Brabant. Verpleegkundige Michel van Erp uit Veldhoven, dan als 22-jarige werkzaam in het Elkerliek ziekenhuis, Peer Meester uit Tilburg en Monique Kempff uit Breda trekken de kar.

Lees het hele verhaal in het ED van zaterdag of in de digitale krant.

Volledig scherm
Actievoerder Michel van Erp springt voor de deur van het Sint Joseph Ziekenhuis in Eindhoven op de dienstauto van staatsecretaris Hans Simons, maar krijgt hem daar niet te spreken. Later kan hij hem toch een petitie aanbieden. archieffioto's ton van de meulenhof