Volledig scherm
Ib Christensen in Bergeijk © Kees Martens

Boeren in en rond Eindhoven en waterschappen op ramkoers om ondergelopen akkers

EINDHOVEN - Een deel van de oogst op de akkers in de regio moet als verloren worden beschouwd. Boeren wijzen naar de waterschappen. "Als zij de regels hadden losgelaten, was de schade kleiner geweest."

Verdronken maïs, verrotte asperges en zieke aardappels. Met honderden hectare ondergelopen akkers is 2016 voor veel boeren in de regio nu al een rampjaar. Niet alleen de regen is de schuld, ook foute beslissingen bij de waterschappen zo vinden ze. Een boycot op de waterschapsbelasting dreigt. De waterbeheerders op hun beurt houden vast aan de (achterhaalde) regels.

Urgentie
Volgens de agrariërs hebben de waterschapsbestuurders onvoldoende besef van de urgentie om snel te handelen. Zeker nu de regio bijna dagelijks getroffen wordt door tropische stortregens. "Je moet bij een boer op dit moment niet aankomen met regels en overmacht", aldus een woordvoerder van landbouworganisatie ZLTO. Volgens hem is de gewasschade in een week tijd meer dan verdubbeld en gaat de wijzer richting de drie miljoen euro. De maat bij veel telers is vol. "Hopelijk opent een belastingboycot de discussie naar een oplossing in de toekomst", aldus een landbouw zegsman.

Claims
Bij waterschap De Dommel staat de teller op veertig claims. Ze snappen de emotie, maar twijfelen aan het nut van de boerenactie. "Regels zijn regels", zo klinkt het. De Dommel houdt begin juli speciale gesprekken waar getroffen boeren terecht kunnen met hun vragen en opmerkingen. Ook waterschap Aa & Maas komt met speciale inloopbijeenkomsten. De eerste staat donderdag 16 juni gepland in het waterschapskantoor in Deurne. Bij Aa & Maas werden woensdag al zestig claims geteld. "Ongekend veel", beseft ook Dijkgraaf Lambert Verheijen. Volgens hem hebben de waterschappen de overlastnormen die zijn gaan gelden na de overstromingen van midden jaren negentig net op orde. "We worden nu ingehaald door het veranderende klimaat. Je moet gaan hoe het de komende jaren verder moet."

Failliet
Volgens de LLTB dreigen sommige Limburgse boeren failliet te gaan. In Limburg en het zuidoosten van Brabant hebben veel gewassen schade opgelopen, zoals aardappelen, maïs, asperges, courgettes, bieten, en boomkwekerijproducten.

Tot overmaat van ramp zijn twee beken na de regen afgelopen maandag in de Brabantse dorpen Reusel, Hoogeloon, Bladel en Hooge Mierde buiten hun oevers getreden, meldde waterschap De Dommel woensdag. Deze beken, de Beerze en Reusel, kunnen het vele regenwater niet meer aan. In Hoogeloon viel maandag ruim 80 millimeter neerslag, net zoveel als gemiddeld in een maand.

Nooddijk
Bij Spoordonk, gemeente Oirschot, wordt een nooddijk aangelegd. Ook elders treft het schap noodmaatregelen. Er wordt nog meer regen verwacht, terwijl de bodem door de buien al verzadigd is, aldus het schap.

De LLTB wil dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) volgende week naar Limburg komt om de situatie te bekijken. De organisatie wil het liefst een speciaal noodfonds voor gedupeerde boeren.