Volledig scherm
Kledingvoorschriften, wat kan wel en wat kan niet? © Tom Valstar/fotomeulenhof

Borsten, buik en billen moeten bedekt zijn op Helicon in Eindhoven

EINDHOVEN -  Het voortgezet onderwijs in Zuidoost-Brabant moet - nu het kwik weer zomerse temperaturen bereikt - niets hebben van te blote kleding. Scholengemeenschap Helicon (vmbo en mbo) in Eindhoven heeft de duidelijkste kledingregels van middelbare scholen in Zuidoost-Brabant.

'In elk geval borsten, buik en billen moeten bedekt zijn', meldt de schoolgids. "We vinden het belangrijk duidelijke regels te stellen", zegt directeur Wil Laval. "Ook op andere gebieden."

Helmond
Om te voorkomen dat kleding tot ongepaste benadering leidt, zijn ook te korte rokjes en een grotendeels onbedekte buik op De Hilt in Helmond (speciaal onderwijs) verboden.

Veel andere scholen verwijzen in de schoolgids naar algemene vagere begrippen als fatsoensregels en niet-aanstootgevend gedrag dat normale omgangsvormen niet in de weg staat. Ze leggen de verantwoordelijkheid bij het (onderwijzend) personeel.

Veldhoven en Valkenswaard
Het Sondervick College in Veldhoven rept over 'passende kleding' en het Were Di in Valkenswaard over 'goede zeden'. Het Peelland College in Deurne stelt dat de kledingwijze goed oogcontact niet in de weg mag staan.

De scholen baseren zich op richtlijnen die het ministerie voor Onderwijs tien jaar geleden heeft opgesteld. De crux is dat de regels niet mogen leiden tot discriminatie of het beperken van geloof.

"De teksten zijn vaag", erkent voormalig rector Frans Bakermans van het Sint Joris College in Eindhoven. "Maar we weten wel allemaal wat bedoeld wordt." Waarom zijn de kledingvoorschriften zo vaag? "Ze hebben bij de gemiddelde school niet zo'n grote prioriteit", zegt Bakermans. "Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat er niet zo vaak iets aan de hand is."

Lees alles in het ED van woensdag of in de digitale krant.