Volledig scherm
© Thinkstock

Bouwprojecten regio onzeker als Eindhoven meer wil gaan bouwen

EINDHOVEN - Als Eindhoven meer wil en mag bouwen, moeten omliggende gemeenten andere bouwplannen aanpassen. Eind van het jaar besluiten wethouders uit de regio of en welke bestaande woningbouwplannen moeten worden aangepast. Dat zou sowieso moeten, maar de bestaande afspraken worden ook ingehaald door een nieuwe ontwikkeling: Eindhoven wil meer gaan bouwen.

Vijftien grote woonprojecten worden opnieuw tegen het licht gehouden, stelt de Helmondse wethouder Frans Stienen in een bestuurlijke memo. Hij is portefeuillehouder woningbouw in het regionaal bestuur. Nu gelden nog de afspraken die in 2005 tussen gemeenten zijn gemaakt om te voorzien in de vraag naar woningen. Probleem was toen dat Eindhoven was volgebouwd en 'slechts' 3.780 van de bijna 10.000 benodigde nieuwe woningen zelf kon bouwen. Dus moesten de regiogemeenten aan de bak.

Duizenden woningen
De afgelopen jaren hebben die veel geïnvesteerd om kleinere én grotere nieuwbouwprojecten als Nuenen-West, Zilverackers in Veldhoven en Aarle in Best mogelijk te maken. Duizenden woningen zouden erbij komen. Eindhoven heeft recent echter een grote ambitie omarmd: de stad kan én wil de verwachte woningbehoefte voor de komende tien jaar toch zelf oplossen. Dat blijkt onder meer uit de woonvisie die de raad afgelopen december heeft vastgesteld.

Dat Eindhoven nu toch woningen op kan leveren is omdat het vrijgekomen lege plekken gaat ombouwen. Met projecten als Strijp-S, de omgeving rond het station, NRE-terrein en Philips Lighting staan ruim 5.000 nieuwe woningen ingepland. Maar er is nog veel meer mogelijk, denkt het stadsbestuur: boven winkels of in leegstaande of -komende kantoren, kerken en scholen kunnen nog duizenden woningen komen.

Lees meer in de papieren krant van donderdag of via de e-paper.