Volledig scherm
Staatssecretaris Martijn van Dam in gesprek met paprikateler Jo Joosten in zijn vernielde kas in Someren. Foto Ton van de Meulenhof

Brabant en het rijk op ramkoers over ‘ramp’

SOMEREN - Verder dan 'dit is heel heftig' wilde staatssecretaris Martijn van Dam donderdag niet gaan na afloop van een bezoek aan door het noodweer getroffen ondernemers. Het woord 'ramp' kwam echter niet over de lippen van de politicus en dat was wel waar alle aanwezigen op gehoopt hadden.

"Gelukkig zijn jullie paprikatelers goed verzekerd", zei hij tegen de broers Thijs (35) en René (39) Joosten. Samen met vader Jo (61) ontvingen zij Van Dam in wat ooit hun paprikakas in Someren was. Na de ijsaanval van een week geleden resten slechts ruim 8,5 hectare glasscherven. "Heftig is een understatement", aldus de telers. "Ons bedrijf is total loss."

Burgemeester
De Somerense burgemeester Alfred Veltman deed namens de gemeenten Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Asten, Someren en Bergeijk een dringend appèl op het rijk. "U heeft met eigen ogen kunnen zien hoe we er hier voorstaan. Doe hier iets mee", zo smeekte hij bijna. Van Dam kaatste de bal direct terug. "Wat doet u als gemeente zelf om de problemen aan te pakken?" Veltman legde uit dat zijn gemeente de handen vol heeft aan het ondersteunen van de asbestsanering nu honderden daken van veehouderijen gesneuveld zijn. Ook zijn ambtenaren druk bezig om de situatie in het dorp precies in beeld te krijgen. Waar is welke schade? Bovendien roemde hij de zelfredzaamheid van de Somerenaren.

Ontevreden
ZLTO-voorzitter Hans Huijbers was zichtbaar ontevreden met wat Van Dam te bieden had. Na afloop van het bezoek verzuchtte hij dat de Kempen en De Peel wellicht ver van politiek Den Haag liggen, maar dat het leed dat geleden wordt er niet minder om is. 

CDA
CDA woordvoerder Jacco Geurts stookt het vuurtje samen met zijn Tweede Kamerfractie inmiddels al flink op. Het CDA wil van de staatssecretaris horen waarom België en Duitsland blijkbaar wel schade vergoeden. Geurts wil ook weten welke mogelijkheid het kabinet ziet om de wet tegemoetkoming rampen in werking te laten treden. Van Dam moet voor vandaag 16.00 uur met een verklaring komen zo eist de fractie.

Netwerk
Behalve van het CDA, krijgen Huijbers en Veltman ook bijval van de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk. Hij liet maandag na afloop van het crisisberaad met gemeenten, landbouworganisaties en provincie al weten zijn netwerk in Den Haag in te zetten om de getroffen plaatsen tot rampgebied te laten benoemen.

Veeboeren
Na glastuinbouwbedrijven, akkerbouwers en telers op de volle grond, melden zich ook steeds meer veeboeren met schade. Hun stallen zijn door de hagelstorm beschadigd. Asbestdaken zijn vernield en moeten vervangen worden. Volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, zelf melkveehouder in Wintelre, blijken veel veeboeren niet verzekerd te zijn tegen hagelschade.

Lees donderdag meer over in het ED of in de digitale krant