Volledig scherm
EPA

Brabant vreest grote gevolgen Brexit

EINDHOVEN - DAF zette er vorig jaar meer dan een miljard euro om, en bouwbedrijf Hurks heeft voor 300 miljoen euro aan opdrachten voor woontorens. Ook Philips en VDL zijn er voor grote bedragen actief. Kortom: het Verenigd Koninkrijk is ook voor regionale bedrijven een belangrijke afzetmarkt.

Maar hoe hard deze bedrijven na een Brexit worden getroffen, weet nog niemand. Wel zal de klap in Brabant harder aankomen dan elders in Nederland, vreest de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk onze tweede handelspartner. Een derde van de landelijke export naar het Verenigd Koninkrijk omvat goederen en diensten uit Brabant.

Voor DAF is het Verenigd Koninkrijk veruit de belangrijkste afzetmarkt. De truckfabrikant boekte vorig jaar 1,2 miljard euro ofwel 27 procent van zijn omzet in het land. Neways heeft nauwelijks omzet in Groot-Brittannië. Voor VDL is het Verenigd Koninkrijk de vierde afzetmarkt, met een omzet van 103 miljoen euro. Bavaria is onlangs een samenwerking met Molson Coors aangegaan specifiek voor het Verenigd Koninkrijk. 

Lees meer in de papieren krant van vrijdag of via de e-paper.