Volledig scherm
© AFP

Brabant wil met Utrecht meedoen om Vuelta naar Nederland te halen

EINDHOVEN - Als het aan de provincie en de vijf grootste Brabantse steden ligt, trekt de Ronde van Spanje in 2019 of 2020 door de provincie. Brabant opteert samen met Utrecht voor opnieuw een Nederlandse start van de Spaanse wielerronde. Dat blijkt uit antwoorden op Statenvragen van het CDA.

Die partij wilde vooral weten of Brabant kans maakt op een bezoek van de Tour de France in 2017. De ronde start dan in Düsseldorf, en Limburg wil graag een finish naar de provincie halen. Deelnemen aan die lobby is inmiddels een gepasseerd station, concludeert de provincie. Maar een Vueltastart enkele jaren later ligt wel in de rede. Het zwaartepunt zal in dat geval waarschijnlijk in Utrecht liggen, waar ondernemers zich al langer hard maken voor de komst van de Ronde van Spanje. Vorige maand nog trok een flinke delegatie vanuit Utrecht naar de Vuelta.

Volgens die plannen zou Brabant vooral aan bod kunnen komen in de derde rit op zondag. Die zou vanuit Utrecht naar het zuiden moeten leiden, waarbij Valkenburg al eens genoemd is als finishplaats. In dat geval zou een koers door Oost-Brabant in de rede liggen. "We verkennen momenteel of en hoe Brabant kan aansluiten bij de ideeën van Utrecht," meldt een woordvoerder van de provincie. "Het is nog veel te vroeg om iets te zeggen over exacte plannen of de route."