Volledig scherm
Tindersticks (vlnr): Dan McKinna, Neil Fraser, Earl Harvin, David Boulter en Stuart Staples.

Britse band Tindersticks met catalogus vol melancholische songs naar Eindhoven

EINDHOVEN - Tindersticks bewoont sinds 1992 zijn eigen planeet in de Britse muziekscene. De groep volgde nooit de geijkte rock-'n-roll-patronen, maar werkte aan een catalogus vol melancholische songs. Tindersticks speelt maandagavond 18 juli (20.15 uur) in Muziekgebouw Eindhoven.

De groep specialiseert zich in zorgvuldig opgebouwde chansons, voorzien van rijke arrangementen. Frontman Stuart Staples tekent voor de donkere vocalen.

Het was een haast schokkend en tegelijkertijd verfrissend geluid in 1992, het jaar waarin de groep uit Nottingham debuteerde. Toen beheersten Amerikaanse grunge-bands als Nirvana en Pearl Jam de muziekscene met hun opzwepende mengsel van rock, metal en punk. "Wij vulden een gapend gat", zegt pianist en organist David Boulter, sinds de oprichting lid van het collectief. "Invloedrijke muziekbladen als de NME waren op zoek naar iets nieuws. Grunge was vanuit de underground doorgedrongen naar een muziekzender als MTV. Je hoorde die muziek 24 uur per dag. Wij maakten iets heel anders. Het sprak de mensen aan, zeker de journalisten. Zij hadden weer een act die ze konden ondersteunen. We stonden meteen in het voorprogramma van Nick Cave & The Bad Seeds. Daardoor konden we steeds voor een groot publiek spelen en raakten mensen geïnteresseerd. Het gaf ons een directe toegang tot Europa."

Lees het complete interview met David Boulter in het ED van maandag of in de digitale krant.