Volledig scherm
De broers Hassani ontwierpen een drone waarmee landmijnen worden geruimd. © Kees Martens/fotomeulenhof

Broers ontwikkelen drone waarmee landmijnen worden geruimd

EINDHOVEN - De broers Hassani ontwierpen een drone waarmee landmijnen worden geruimd. Met een crowdfundingcampagne op Kickstarter haalden ze al meer dan 140.000 euro op. Daarmee gaan ze de drone testen.

Gemiddeld overlijden er wereldwijd dagelijks tien mensen of ze raken verminkt door achtergebleven landmijnen. Wereldwijd zouden er nog miljoenen liggen. Een mondiaal humanitair probleem.

Zes propellers
De Eindhovense broers Mahmud (30) en Massoud Hassani (32) komen oorspronkelijk uit Afghanistan waar ze met eigen ogen zagen wat landmijnen kunnen aanrichten. Het zette Massoud tijdens zijn studie aan de Design Acaemy Eindhoven aan om het probleem aan te pakken. Hij studeerde af met een door de wind aangedreven bal waarmee mijnen in werking worden gezet. Na zijn studie ontwikkelde hij met Mahmud de Mine Kafon drone: een onbemand vliegtuigje om landmijnen op te sporen en onschadelijk te maken. De drone is ontworpen om laag over mijnenvelden te vliegen en verkenningsvluchten uit te voeren. De drone heeft zes propellers die zijn aangesloten op het centrale deel dat is uitgevoerd met een robotarm die een mijnendetector, camera of explosief kan dragen.

Klein explosief
"Als de drone een mijn ziet, wordt de locatie aangegeven met behulp van GPS. De drone onthoudt de locatie om later terug te keren met een klein explosief dat de mijn onschadelijk maakt", legt Massoud Hassani uit.

Een paar jaar hebben de broers gewerkt aan de bouw en het testen van de prototypes. Met het geld van Kickstarter kunnen ze de Mine Kafon Drone nu in Afghanistan en Zuid Soedan gaan testen. Ze verwachten eind volgend jaar met de productie te kunnen starten.

Lees meer in het Eindhovens Dagblad van woensdag 17 augustus of in de digitale krant