Volledig scherm
Ruud Brood. © Kay In t Veen/Pro Shots

Brood: "Bij PSV wordt naar elkaar geluisterd"

EINDHOVEN - Net als PSV pakte Ruud Brood twee titels op rij. Eerst als hoofdcoach met NEC in de eerste divisie (met een puntenrecord) en vorig seizoen als assistent-trainer bij PSV. Brood vindt dat hij een goede keuze heeft gemaakt, legt hij uit in het ED. 

"De keuze om in de top van Nederland te werken, was een hele bewuste en daarmee heb ik geaccepteerd dat ik niet meer de eindverantwoording draag. Wel is het na tien jaar als hoofdcoach natuurlijk wennen. Ik geef gevraagd en ongevraagd advies en denk bij alle processen mee. Daarbij stel ik ook regelmatig de vraag of mijn inbreng aan de verwachtingen beantwoordt. Het mooie aan de huidige technische staf bij PSV is dat iedereen zijn punten kan inbrengen en er ook echt naar elkaar wordt geluisterd."

Brood geeft aan dat hij hetzelfde gezegd zou hebben als PSV vorig seizoen tweede was geworden. "Bij PSV had ik direct het idee dat er in mijn takenpakket een stevige uitdaging ligt. Wat Phillip Cocu wil, blijft daarbij wel leidend. Als je teruggaat naar vorig seizoen, is er een moment waarop we thuis van FC Utrecht verloren (1-3) en een paar dagen later uit wonnen (0-2). Het verlies hebben we uitvoerig met zijn alleen geanalyseerd. Phillip was leidend in het voorstel om een ander spelconcept door te voeren en daar hebben we met onze staf lang over gesproken.

Als het dan heel goed uitvalt, zijn dat achteraf bepalende momenten in een seizoen."