Volledig scherm
Het PSV stadion © Ronald Otter

Brussel: 'Gronddeal tussen gemeente Eindhoven en PSV was geen staatssteun' (video)

EINDHOVEN/BRUSSEL - Na 3 jaar onderzoek is de Europese Commissie eruit: de deal tussen de gemeente Eindhoven en PSV is geen staatssteun. Dat heeft Brussel maandag bekendgemaakt.

Diepgaand Brussels onderzoek heeft opgeleverd dat de 'verkoop-en-teruglease-deal' van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang gaat om een 'acceptabele marktconforme transactie'.

Transactie
Dat baseert het dagelijks bestuur van de Europese Unie op basis van een onafhankelijk extern rapport dat ten grondslag heeft gelegen aan de transactie tussen gemeente en PSV uit 2011. Met die overeenkomst was destijds 48,2 miljoen euro gemoeid.

Uit dat rapport is naar voren gekomen dat de koopprijs van de stadiongrond en het trainingscomplex geen stuntprijs is, de erfpacht geen vriendenprijs is en dat de deal de belastingbetaler niets kost.

Voetbalorganisaties
De steun voor 4 andere betaald voetbalorganisaties in 2010 en 2011, voor NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch, waren destijds in lijn met de richtlijnen voor staatssteun. Ook dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Deze Europese regels zorgen ervoor dat hulp van overheden voor marktpartijen alleen gaat naar bedrijven die levensvatbaar zijn, en vervolgens dienen maatregelen te worden genomen waarmee de voordelen van de eventuele staatssteun worden gecompenseerd.

Eerlijke deal
"PSV is blij dat er duidelijkheid is gekomen in deze langlopende kwestie. Vanaf het begin is voor alle betrokken partijen duidelijk geweest dat er een eerlijke deal lag. De bevestiging door de Europese Commissie zorgt ervoor dat dit hoofdstuk gesloten kan worden”, reageerde PSV-directeur Toon Gebrands maandag.

Keiharde voorwaarde
Ook de gemeente Eindhoven rekende op een positieve uitkomst. „Voor mij was vanaf het allereerste moment heel duidelijk dat we een eerlijke prijs voor de grond hebben betaald. Dat was voor de gemeente namelijk een keiharde voorwaarde. We hebben dat destijds door een onafhankelijk bureau laten toetsen. De uitspraak van de Europese Commissie bevestigt dit nu. Ik had niet anders verwacht. Er is drie jaar lang diep gegraven en veel informatie uitgewisseld. Het is goed dat alle twijfel over de correctheid van de grondaankoop nu is weggenomen”, zegt de Eindhovense wethouder Staf Depla.

Lees eerdere berichtgeving over de gronddeal

Na 3 jaar onderzoek is de Europese Commissie eruit: de deal tussen de gemeente Eindhoven en PSV is geen staatssteun. Dat heeft Brussel maandag bekendgemaakt.