Volledig scherm
Veteraan Bil Pendall en burgemeester Jorritsma zijn onderweg naar het monument voor het ontsteken van het bevrijdingsvuur. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Burgemeester Jorritsma: Open hart voor vluchtelingen hoort bij 18 september (video)

EINDHOVEN - Burgemeester John Jorritsma hoopt dat Eindhovenaren hun hart openen voor vluchtelingen. Dat hoort volgens hem bij de erfenis van 18 september. 

"Eindhoven heeft migranten, mensen van buiten de regio en van een andere nationaliteit altijd gastvrij en warm onthaald. Het heeft Eindhoven gemaakt tot een internationale gemeenschap waar expats, kenniswerkers en buitenlandse studenten graag naar toe komen. Omdat ze het gevoel hebben dat ze hier welkom en gewenst zijn. Laten we dat zo houden."

Jorritsma zei dat bij zijn eerste openbare optreden in zijn nieuwe stad, zondagavond op het Stadhuisplein. Daar herdacht hij met duizenden mensen uit de stad en daarbuiten dat Eindhoven 72 jaar geleden door de geallieerden werd bevrijd van de Duitse bezetters.

Daarvoor had hij samen met de 95-jarige veteraan Bill Pendell het bevrijdingsvuur ontstoken, dat traditiegetrouw door wielrenners en hardlopers vanuit Bayeux naar de lichtstad was gebracht. Ook andere onderdelen van het festijn waren vertrouwd: de eindeloze stoet historische legervoertuigen, scouts (duizend dit jaar) met lampionnen en fakkels en het spelen van The Last Post.

De herdenking werd kort verstoord toen een man een eigen speech ging houden, maar hij werd snel weggeleid door beveiligers.

Burgemeester John Jorritsma hoopt dat Eindhovenaren hun hart openen voor vluchtelingen. Dat hoort volgens hem bij de erfenis van 18 september.